Як заявив в понеділок журналістам прес-секретар Білого дому Шон Спайсер, у співробітників Держдепартаменту, незадоволених президентським указом по імміграції, є вибір: «або підтримати програму, або піти», цитує Голос Америки.

«Мова йде про безпеку Америки», - підкреслив він.

За словами Спайсера, заперечення проти заборони на в'їзд в країну для громадян 7 країн з переважно мусульманським населенням «роздуті і перебільшені».

У меморандумі про незгоду з недавнім указом про обмеження прийому біженців говориться, що ця ініціатива «не досягне заявлених цілей і, швидше за все, буде контрпродуктивною».

У Держдепартаменті заявили, що знають про існування меморандуму, але відмовилися коментувати його зміст.

«Канал незгоди» - це давній офіційний механізм, що дозволяє співробітникам Держдепартаменту озвучити альтернативні погляди на різні політичні питання. Це важливий процес, який в. о. держсекретаря і Держдепартамент в цілому цінують і поважають », - заявив виконуючий обов'язки офіційного представника відомства Марк Тонер.

Як відомо, президент Трамп минулої п'ятниці підписав указ, що забороняє в'їзд в країну всім біженцям на 120 днів і жителям Ірану, Іраку, Лівії, Сомалі, Судану, Сирії та Ємену на 90 днів. 

Судячи з чорновій версії меморандуму, яка потрапила в розпорядження «Голосу Америки», дипломати висловлюють серйозні побоювання, що заборона не допоможе «захистити американський народ від терактів, скоєних іноземними громадянами, яких допускають на територію США».

Автори документа також попереджають, що цей крок «негайно зіпсує відносини» з ключовими союзниками в боротьбі з тероризмом, враховуючи, що громадяни багатьох з цих країн тепер не зможуть в'їхати в США.

У меморандумі пропонуються альтернативні заходи, в тому числі посилення візових та імміграційних перевірок.

«Канал незгоди» був створений в Держдепартаменті у 1971 році, на тлі суперечок з приводу війни у ​​В'єтнамі, і дозволяє американським дипломатам вільно висловлювати свою думку з питань зовнішньої політики, навіть якщо воно не відповідає офіційній лінії уряду.

ІА "Вголос": НОВИНИ