На Львівщині, у м. Городок, знімають короткометражний фільм про знакову подію українського націоналістичного підпілля у міжвоєнний період – напад 30 листопада 1932 року на поштове відділення.

Про це пише ZIK.

Патріотичне документально-художнє кіно знімають місцеві ентузіасти на чолі із військовим капеланом, священнослужителем УГКЦ отцем Михайлом Греділем, який є автором ідеї та виступає у ролі режисера і оператора фільму.

У сюжеті йдеться про те, що наприкінці листопада 1932 року члени ОУН планували здійснити напад на одне із польських державних поштових відділень. Цього разу об’єктом стала пошта у містечку Городок.

За іронією долі, нападників впіймали українські селяни завдяки фальшивому поголосу, який запустила поліція, мовляв, це злочинці, які пограбували український кооператив.

Ідея зняти малобюджетне кіно, яке б максимально точно передавало тонкощі цієї події, виникла в о. Греділя ще десять років тому.

Понад місяць тому стартували зйомки цього короткометражного фільму, хронометраж якого – півгодини. Майбутній фільм називатиметься «Незламні», адже саме такими, на думку творців фільму, були ті хлопці, які у 1932 році здійснили акт експропріації в Городку.

«Наша історія грунтується на спогадах Григорія Купецького – одного із учасників нападу, якому вдалося втекти та емігрувати у Канаду. Ми намагалися показати цих людей як справжніх інтелігентів, якими вони й були. Ці хлопці все робили для того, щоб відновити українську державність, вони були незламні. Ми намагалися підкреслити, що це пограбування було не для особистих цілей, бо гроші мали піти для потреб українського національного відродження. У той час експропріаційні акти, можна сказати, були нормою», – говорить о. Михайло.

Короткометражка перебуває на фінальній стадії зйомок. Головних героїв у цьому фільмі є вісім.

До кінця року фільм представлять у Львівській ОДА. А далі його поширюватимуть в освітніх установах, військових частинах та фестивалях. Звісно, не обійдеться і без великої прем’єри у самому Городку.

ІА "Вголос": НОВИНИ