Про це у Facebook написав Володимир Пиріг.

Він відзначив, що колись сайт «Укразалізниці» був більш доступнішим і користувачі програм екранного доступу могли скористатись усіма його функціями, за винятком введення CVV-коду.

У зв’язку з цим користувач опублікував покрокову інструкцію, як обрати незрячим користувачам квиток на потяг. Вона актуальна для тих, хто використовує програму екранного доступу NVDA та останню версію Firefox.

По-перше, слід зайти на сайт з купівлі залізничних квитків (booking.uz.gov.ua).

По-друге, в поле «Звідки» ввести назву залізничної станції. Можна вводити частину назви, але обов’язково без лапок. Після цього треба натиснути ескейп, щоб вийти з режиму редагування. Далі слід рухатися сторінкою за допомогою комбінації NVDA+додаткова 6 доти, доки не з’явиться список. У разі пропуску списку, можна повернутися назад за допомогою комбінації NVDA+додаткова 4.

Зупинившись на списку, слід натиснути NVDA+додаткова 2, щоб до нього увійти, далі рухатися списком за допомогою комбінації NVDA+додаткова 6 і зупинитися на потрібному елементі. Для його активації спершу натиснути NVDA+додатковий знак ділення, а далі просто додатковий знак ділення.

Такий же алгоритм дій здійснити і з полем «Куди».

Щоб обрати дату, треба стати табом на поле, натиснути ескейп і рухатися NVDA+додаткова 6, доки не з’явиться календар.

«Спершу NVDA назве місяць, далі повідомить про таблицю, потім – знову місяць, знову таблиця... Це означає, що таблиця є календарем того місяця, який програма перед цим назвала», — пояснює користувач.

Щоб увійти до таблиці, необхідно натиснути NVDA+додаткова 2. Рухатися у межах таблиці необхідно за допомогою NVDA+додаткова 4 та NVDA+додаткова 6.

Далі треба рухатися доти, доки NVDA не почне читати цифри у рядках. Це і будуть дати: одна комірка – один тиждень. Слід пам’ятати, що програма прочитає дати у комірках так, ніби вони написані одним рядком.

Знайшовши необхідний тиждень, знову треба натиснути NVDA+додаткова 2. Таким чином перейти до вибору дня з обраного раніше тижня. Як зазначається в інструкції, дні там не підписані, тому для вибору треба дотримуватися таких рекомендацій:

- рухатися за допомогою NVDA+додаткова 6 по днях;

- щоб дізнатися, на якому дні ви перебуваєте, натиснути NVDA+додаткова 2;

- якщо обраний день не той, натиснути NVDA+додаткова 8 і продовжити рух по днях за допомогою NVDA+додаткова 6;

- якщо той – натиснути NVDA+додатковий знак ділення, після чого просто знак ділення.

Після здійснених операцій треба натиснути «Пошук поїздів на обрану дату» і обрати свій квиток.

Користувач також додав, що для успішного результату краще мати такі налаштування:

- NVDA 2018.2.1;

- Firefox Extendet Support Release 52.9;

- в NVDA увімкнені автоматичні переходи між режимами огляду й редагування при зміні фокуса;

- поворот екрана – нормальний (0 градусів);

- вікно браузера розгорнуте (альт+пробіл, «розгорнути»);

- відстеження мишки увімкнено (див. налаштування NVDA);

- в налаштуваннях переглядового курсора NVDA усі прапорці позначені.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ