Щороку учасники тих кривавих подій збираються під стелою, щоб згадати, як саме все відбувалося й відзначити роковини, повідомляє ТСН.Ранок.

На Майдан Незалежності люди прийшли з українськими прапорами. Вони пили чай, слухали музику й ділилися спогадами про ніч, яка змінила Україну.

Ночівля на Майдані – це продовження програми відзначання четвертої річниці жорстокого розгону. У середу, 29 листопада, майже 300 активістів й учасників минулих подій зібралися на мітинг і вирушили середмістям столиці зі смолоскипами. Від Майдану Незалежності колоною люди пройшли до Адміністрації Президента, а звідти – до Міністерства внутрішніх справ. Біля адмінбудівель вимагали від влади розслідувати злочини проти Майдану, за які досі майже ніхто не покараний. Раніше в Генпрокуратурі повідомили, що ув'язнений лише один тітушка.

Біля будівлі МВС стався силовий розгін мирної акції – чотирьох активістів затримали, але пізніше відпустили.

Нагадаємо, чотири роки тому екс-президент Віктор Янукович не підписав угоду про асоціацію України з Євросоюзом. У центрі Києва почався Євромайдан. 29 листопада ввечері, коли з головної площі країни пішли політичні лідери й виконавці, тут залишилися лише обурені студенти. Посеред ночі 30 листопада натовп розігнали й жорстоко побили беркутівці. Студентів переслідували й відловлювали просто на вулицях. Молодь шукала притулку в Михайлівському соборі. Поки тривало побоїще, на Майдан привезли новорічну ялинку й почали втановлення.

Саме ці події стали причиною масового обурення серед населення. Уже через день на вулиці Києва вийшла рекордна кількість людей – за різними даними, від одного до півтора мільйона осіб. 

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ