Міністерство закордонних справ Німеччини спростувало повідомлення німецької газети Bild про те, що німецький уряд не розрізняє відмінностей між звичайними паспортами громадян Росії і тими, які, згідно з указом президента РФ Володимира Путіна, видають з квітня цього року жителям ОРДЛО.

Про це повідомляє Кореспондент.net з посиланням на DW.

Зазначається, що у німецькому дипломатичному відомстві не знають жодного випадку, коли власники таких паспортів отримали б візи.

У МЗС повідомили, що жителі підконтрольних окупантам територій можуть звернутися за українським паспортом і в'їхати на територію Німеччини без візи.

В МЗС стверджують, що Німеччина веде переговори на рівні ЄС про те, як чинити з паспортами, виданими на Сході України. Технічні деталі такої схеми ще уточнюються.

У німецькому дипломатичному відомстві нагадали, що позиція офіційного Берліна з цього питання повністю відповідає заяві, ухваленій на саміті ЄС-Україна 10 липня 2019 року. У ній було зазначено: «ЄС в тісній координації зі своїми міжнародними партнерами готовий розглянути подальші варіанти, у тому числі невизнання російських паспортів, виданих з порушенням Мінських угод».

У той же час в МЗС ФРН нагадали, що Німеччина разом зі своїми партнерами по Євросоюзу беззастережно підтримує незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Німеччина засуджує декрети президента РФ щодо спрощеного надання російського громадянства жителям Луганської та Донецької областей. Вони суперечать духу і цілям мінських домовленостей і є порушенням суверенітету України, відзначили в берлінському зовнішньополітичному відомстві.

Як писав «Вголос», Німеччина нібито видає візи мешканцям окупованих районів Донецької і Луганської областей у їхні нові російські паспорти.

ІА "Вголос": НОВИНИ