Spiegel у редакційній статті закликав уряд Німеччини розблокувати продаж зброї України.

Як пише ” “Європейська правда“, про це йдеться у редакційній статі видання під назвою “Зволікання Німеччини робить війну більш імовірною”.

Spiegel зазначає, що небажання Берліна продавати зброю Україні викликало питання щодо надійності німців не лише в Києві, а й у західних союзників.

Видання нагадує, що канцлер Олаф Шольц і міністр закордонних справ Анналена Бербок посилаються на німецький принцип не експортувати зброю до кризових регіонів.

“Для такого ставлення є вагомі причини. Зброя може допомогти загострити конфлікт. Вона може потрапити в чужі руки, як це сталося в Афганістані після перемоги талібів. Але політичні принципи також можуть призвести до неправильних результатів в окремих випадках” – зазначає Spiegel.

Німецьке видання також наводить приклад 2014 року, коли “Ісламська держава” погрожувала захопити курдські міста та села на півночі Іраку, Бундесвер оснастив курдських бійців “пешмерга” гранатометами. Таким чином німецька зброя допомогла зупинити наступ ісламістів.

“Це порушило табу, як відкрито визнала міністр оборони Урсула фон дер Ляєн. І все-таки це було правильно. З точки зору Шольца і Бербок, ситуація в Україні не виправдовує порушення табу” – нарікає видання.

Як зазначають журналісти видання, Соціал-демократи люблять посилатися на страждання, які Німеччина принесла Росії під час Другої світової війни. Вони не говорять про страждання українців та інших народів колишнього Радянського Союзу.

“Поставка зброї може бути неефективною у військовому плані. Однак вона буде сигналом Путіну, що Захід єдиний у протистоянні його загрозі. Це продемонструвало б спільну волю європейців протистояти політиці великих держав щодо порушення міжнародного права. Чи може зброя для України запобігти війні, ніхто не знає. Однак безсумнівним є те, що розбіжності роблять війну більш імовірною” – наголошує Spiegel.

Spiegel вважає, що Німеччина повинна принаймні не заважати своїм партнерам постачати зброю Україні, нагадуючи, що Естонія досі чекає відповіді Берліна , щоб мати можливість доставити гаубиці зі запасів НДР до Києва.

Також видання називає досить недолугим сигнал з німецькою поставкою Україні 5 тисяч шоломів.

Додамо, Україна вже деякий час просить у Німеччини про постачання озброєнь для захисту від можливого великомасштабного нападу Росії, включаючи бойові кораблі та зенітні системи. 

Канцлер Олаф Шольц та міністр закордонних справ Анналена Бербок нещодавно однозначно відкинули можливість постачання летальної зброї Україні.

У Києві це рішення викликає велике обурення. Посол України в Берліні Андрій Мельник  на початку тижня повідомив виданню Handelsblatt, що Україна запитує «терміново про 100 000 шоломів та захисних жилетів» для добровольців.

Згодом міністр оборони Німеччини Крістін Ламбрехт заявила, що Берлін поставить Україні 5000 військових захисних шоломів. 

Зазначимо, заступниця прессекретаря уряду Крістіане Гоффманн також заявила на початку тижня, що Німеччина вже погодилася доставити в Україну польовий шпиталь у дуже короткий термін. Але потім також з'ясувалося, що Німеччина лише дасть на це гроші

ІА "Вголос": НОВИНИ