Рішення про призначення 56-річного Джо Кезера новим керівником Siemens одностайно ухвалила наглядова рада компанії у середу, 31 липня, у Мюнхені, повідомляє агентство dpa. Новоспечений керівник концерну також заявив про наміри сформувати високоефективну команду, яка вже восени має презентувати нову програму електротехнічного гіганта.

Кезеру нині доведеться швидко шукати рішення для багатьох актуальних проблем, зауважують оглядачі. Одразу після свого призначення він заявив: «Наше підприємство однозначно не перебуває у кризі, також не йдеться про випадок санації. Але останнім часом ми забагато займалися самими собою, втративши трохи в динаміці прибутків на тлі конкуренції».

Тим часом австрієць Петер Лешер, котрий був головою правління Siemens з 2007 року, залишає свою посаду «за взаємною згодою», йдеться в заяві компанії. На Лешера покладають відповідальність за низку невдач, які спіткали останнім часом німецький технологічний концерн. Серед іншого йдеться про затримку термінів постачання швидкісних потягів для німецької залізниці та спізнення з облаштуванням морського парку вітроелектростанцій. Нещодавно було поширене ще одне попередження про скорочення прибутків Siemens, вже друге упродовж останніх трьох місяців.

«Зрозуміло, що ми хочемо досягнути високих цілей, які самі перед собою поставили», - одна з типових цитат Петера Лешера, яку неодноразово наводили ЗМІ. Утім, виконати власні обіцянки австрійський топ-менеджер не зміг. Акції концерну за час його керівництва втратили близько 20 відсотків своєї вартості. Ще весною 2011 року Лешер анонсував мету досягнення 100 мільярдів євро обороту і зростання прибутків на рівні 12 відсотків. Але вона виявилася недосяжною. Найважливіший конкурент німецького електротехнічного гіганта на світовому ринку - General Electrics - досягнув позначки 12 відсотків росту прибутків, натомість Siemens вийшов на рівень лише 7 відсотків.

Лешеру закидають, що він хибно оцінив розвиток кон'юнктури на ринку. Сам він, однак, своє зміщення з посади розцінює як «підлу змову», про що, за даними Süddeutsche Zeitung, нібито сказав у вузькому колі. Автором інтриг, які коштували йому посади, Петер Лешер вважає саме новоспеченого шефа Siemens Джо Кезера, котрий, до речі, теж працював над планом досягнення 12-відсоткового зростання.

Джерело: Німецька хвиля

ІА "Вголос": НОВИНИ