Противники газопроводу «Nord Stream 2» покладають свої надії на Румунію, яка головуватиме в Європейському Союзі від січня 2019 року.

Про це повідомляє Польське радіо

Противники мають надію, що будуть змінені положення газової директиви, щоб гарантувати, що всі газопроводи, включно з імпортними та їх морськими частинами в межах Євроспільноти, підлягатимуть під правила енергетичного пакета ЄС.

Робота над правилами триває постійно тільки на рівні експертів, це лише технічні дискусії. Так було протягом головування Болгарії в ЄС у першій половині року і, мабуть, так буде й тепер, під час президентства Австрії, – прогнозують євросоюзні дипломати.

На зустрічі експертів 27 вересня Австрія запропонувала подавати додаткові зауваження до правил. Це роздратувало кільканадцять країн, у тому числі Польщу, які визнали це безпідставним. На цю тему вже створено три юридичні експертизи.

З кінцем грудня завершується австрійське головування в ЄС. Перенесення дискусій з технічного рівня на міністерський дозволить країнам ЄС узгодити спільну позицію на переговори з Європейським парламентом. Остаточний кшталт зміненої газової директиви буде залежним від результату цих переговорів.

Важливу роль відіграє в цій справі час, – якщо суворі євросоюзні правила мали б охопити "Nord Stream 2", вони повинні почати діяти до завершення спорудження другої гілки «Північного газопроводу».

ІА "Вголос": НОВИНИ