Він додав, що перемовини були пов'язані з ключовими питаннями, зокрема міграцією, повідомляє «Польське Радіо».

У вівторок у Берліні очільник польського уряду взяв участь у політичній сесії 9 Петерсберзького кліматичного діалогу. Раніше він зустрівся з канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель.

«Пані канцлер позитивно оцінила те, що ми приймаємо багато біженців з Центральної Азії, а також з-за нашого східного кордону. Адже певна частина осіб, котрі прибувають до Польщі, не приїжджають тільки на роботу, але також тому, що вони втратили дах над головою десь на сході України», – сказав прем’єр.

За словами Матеуша Моравєцького, «дуже добре видно», що Польща шукає «консенсусу, якогось спільного майданчика для порозуміння». Він визнав, що це не буде просто, а на найближчому засіданні Європейської ради «будемо дискутувати на ці теми».

Під час розмови з канцлеркою Німеччини Анґелою Меркель польський прем’єр теж наголосив на важливості теми газопроводу Nord Stream 2.

«Ми постійно намагаємося нагадувати про те, що це небезпека для України та цілої Європи; це подальша монополізація постачань газу, а не диверсифікація», – підкреслив польський прем’єр.

За словами очільника польського уряду, канцлерка Німеччини «під впливом Польщі щонайменше від квітня змінила риторику і вступила у дуже активний діалог з Україною».

«Раніше не йшлося про те, аби гарантувати певну частину транзиту газу українськими газопроводами», – зауважив він, додавши, що посланці Ангели Меркель в Україні засвідчують велику важливість українських газопроводів.

Польський прем'єр також підкреслив, що Польща чітко наголошує на ризиках, пов'язаних з будівництвом Nord Stream 2. «Ми сподіваємося на жорстку позицію декількох країн. Маємо надію, що Nord Stream 2 та дискусію довкола нього, як частину третього енергетичного пакету, буде внесено до газової директиви», – зауважив він.

«Ми наголошуємо на важливості розвитку насправді диверсифікованих джерел постачання. Польща дуже сподівається на балтійський газопровід. Він реалізовується відповідно до плану. Ми дуже задоволені доброю співпрацею з Норвегією, Данією з цього питання», – додав очільник польського уряду.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ