Норвегія отримала електронні докази того, що Росія створювала перешкоди в роботі навігаційних систем GPS під час недавніх навчань НАТО, і зажадала у Москви пояснень.

Про це заявив міністр оборони Норвегії Франк Бакке-Єнсен, передає Голос Америки.

У листопаді Норвегія і Фінляндія висловили підозри, що Росія втручалася в роботу GPS-сигналів до і під час навчань, що також відбилося на навігації цивільного повітряного трафіку в Арктиці.

І Норвегія, і Фінляндія висловили Росії протест, проте Москва відкинула звинувачення.

«Росія просила надати докази. Ми їх надали», – сказав журналістам міністр оборони Норвегії, додавши, що докази є вимірюваннями, що показують перешкоди в роботі сигналу.

«Росія сказала: »Спасибі, ми зв'яжемося з вами, коли наші експерти вивчать ці дані«. Отримати від Росії таку відповідь – позитивна подія, – зазначив він. – Щоб бути сусідом Росії, потрібне терпіння».

Відповідаючи на запитання про те, чи могло втручання мати навмисний характер, міністр сказав: «Вони працювали дуже близько до кордону і знали, що це торкнеться районів по іншу його сторону».

Нагадаємо, з 25 жовтня по 7 листопада в Норвегії проходили військові навчання Trident Juncture 18, в яких взяли участь 50 тисяч військових з 30 країн НАТО та їх союзників, 10 тисяч машин, 250 повітряних суден та 65 кораблів. Це найбільші маневри НАТО мінімум з 2002 року і найбільші маневри в історії Норвегії. Україна також брала участь в навчаннях.

Як зазначалося, в роботі GPS у заполярних районах Фінляндії стався збій.

Аналогічні порушення фіксували і в Норвегії.

В Осло їх також пов'язують із збільшеною активністю Росії в регіоні на тлі навчань НАТО.

Як повідомлялося, через інцидент з роботою GPS Фінляндія викликала посла Росії Павла Кузнєцова.

ІА "Вголос": НОВИНИ