Фірма засновника Google Ларрі Пейджа представила електротаксі – Cora, яке самостійно літатиме у повітрі, – пише ВВС.

«В майбутньому цей сервіс стане таким же доступним, як авто- чи авіаперевезення», – розповіли в компанії-виробника «Кітті Хок».

Польотом таксі керує програмне забезпечення, але також здійснюється і людський нагляд. Літак розробили в Новій Зеландії.

Тамтешній уряд вже привітав розробку через його екологічність.

«У нас є амбітні цілі тут у Новій Зеландії до 2050 року звести до нуля шкідливі викиди у повітря», – заявив Меган Вудс, міністр з питань досліджень, науки та інновацій, в рекламному ролику для літаків.

Фірма-виробник заявила, що зараз триває «конструктивна» робота з авіаційними регуляційними органами, але точна дата початку роботи Cora поки що невідома.

Цей тип літака відомий як eVTOL (Vertical Take Off and Landing), що означає електричний вертикальний зліт і посадка. Один з експертів розповів BBC, що, хоча більшість різновидів eVTOL засекречені, Cora – дуже цікава модель.

«Вертикальний зліт, а потім перехід на крилатий політ – це справжній прорив у техніці», – сказав Стів Райт, доцент з аерокосмічної інженерії Університету Західної Англії.

Хоча на практиці реалізація концепції пасажирських дронів натепер виявилася складнішою, ніж вважали.

Як писав «Вголос», про запуск міського літаючого таксі у цьому році заявила компанія Airbus. Електричне таксі CityAirbus пройшло успішні наземні випробування.

Перші тестові польоти безпілотного літаючого таксі, створеного німецькою компанією Volocopter, також пройшли у Дубаї. Апарат розрахований на 30 хвилин польоту без дистанційного управління.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ