Про це заявив македонський прем'єр-міністр Зоран Заєв, повідомляє Європейська правда за даними Balkan Insight.

«Тепер у нас є великий шанс і ми маємо його використати сміливо, тому що це єдиний патріотичний шлях», – сказав Заєв на прес-конференції в Скоп'є.

«Ми отримали справедливу угоду... Завдяки цьому рішенню ми зміцнюємо македонську етнічну та культурну ідентичність, раз і назавжди», – додав він.

Очікується, що глави урядів Греції та Македонії наступного тижня офіційно підпишуть угоду щодо врегулювання тривалої суперечки.

Нагадаємо, 12 червня македонська та грецька сторони домовились щодо перейменування Македонії на Республіку Північна Македонія.

Як писав «Вголос», раніше Македонія запропонувала новий варіант назви країни – «Республіка Ілінденська Македонія», щоб врегулювати міжнародний спір з Грецією, який блокує вступ країни до Європейського Союзу та НАТО.

Зазначимо, міждержавна суперечка щодо назви країни триває від 1991 року, коли одна з республік колишньої Югославії стала незалежною державою Македонією. Таку ж назву має регіон Греції, що межує з новою державою.

З 2005 року Греція блокує вступ Македонії до НАТО і Євросоюзу, оскільки не хоче, щоб якась країна носила назви грецького регіону.

Зараз триває процес із залагодження міждержавної суперечки. До пошуку компромісу долучилася й ООН. Представник ООН Метью Німец повідомляв, що серед п'яти варіантів нової назви були «Північна Македонія» та «Нова Македонія». Усі варіанти містять слово «Македонія». У Греції їх назвали неприпустимими компромісами.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ