Про це інформує сайт Центру новин ООН.

«Сьогодні, в перший день мого перебування на посаді Генерального секретаря Організації Об'єднаних Націй, мене мучить одне питання: як допомогти мільйонам людей, які опинилися заручниками конфліктів, які, переживаючи війну, відчувають нестерпні страждання, і кінця їм не видно?», - Звернувся Антоніу Гутерріш до світової громадськості.

Він підкреслив, що багато мирних жителів живуть під смертельним градом бомбардувань і обстрілів. Удари наносять навіть по лікарнях і автоколонах.

«У цих війнах немає переможців - є тільки переможені. Трильйони доларів витрачаються на знищення соціальної та економічної бази, розкручуючи тим самим спіраль недовіри і страху, - і це порочне коло може зберігатися протягом декількох поколінь. Дестабілізується становище в цілих регіонах, сьогодні ніхто не захищений від загрози глобального тероризму », - сказав новий глава ООН.

Він звернувся до всіх із закликом боротися за мир. «Мир повинен бути нашою метою, нашою дороговказною зіркою. Все, що рухає нашої єдиної людської сім'єю, - надії та прагнення до гідного життя, прогресу і благополуччя - залежить від того, чи будемо ми жити в світі. А це залежить від нас », - заявив новий Генеральний секретар ООН з Португалії.

Антоніу Гутерріш є дев'ятим Генеральним секретарем Організації. Він змінив Пан Гі Муна з Південної Кореї. До Пан Гі Муна цей пост займали: Кофі Аннана з Гани (1997- 2006), Бутрос Бутрос-Галі (1992-1996), Хав'єр Перес де Куельяр (1982-1991), Курт Вальдхайм (1972-1981), У Тан (1961 -1971), Даг Хаммаршельда (1953-1961) і Трюгве Лі (1946-1952).

Раніше, приймаючи присягу в залі Генеральної Асамблеї ООН, Антоніу Гутерріш розповів про пріоритети на найближчі п'ять років, підкресливши, що має намір «провести глибоку реформу ООН». Говорячи про те, що багато жителів планети втратили довіру не тільки до власних урядів, а й до глобальних інститутів влади, майбутній Генеральний секретар пообіцяв зробити все для відновлення довіри до ООН і її цінностей. 

«Мета моєї роботи в ООН буде полягати в тому, щоб завоювати цю довіру», - сказав на завершення Генеральний секретар ООН.

ІА "Вголос": НОВИНИ