Донині глибоководна зона океану - від шести до одинадцяти кілометрів під поверхнею води або 45 % Світового океану - залишається практично невивченою.

Про це повідомляє Naked Science.

Новий підводний човен з назвою Orpheus (Орфей) готовий досліджувати цю підводну зону за допомогою цілого ряду наукових інструментів. Вчені стверджують, що одного разу подібні апарати зможуть досліджувати океани і в інших місцях Сонячної системи.

Для зв'язку з апаратом, який знаходиться на кількох кілометрах під водою, може знадобитися більше часу, ніж для зв'язку з космічним апаратом із поверхні Місяця. Тому апарат повністю автономний: коли він вирішить піднятися на поверхню, то випустить пару сталевих гир, які впадуть на морське дно, дозволяючи йому спливти на поверхню. Після цього він повідомить про своє розташування, щоб його підібрали дослідники.

Вартість проекту склала 1,2 мільйона доларів. Orpheus оснащений чотирма камерами, схожими на GoPro зі спалахами, які допоможуть йому самостійно орієнтуватися і робити знімки. Поки максимальна глибина, на яку занурювався Orpheus - 182 метри. Це відбулося в межах експерименту автономної роботи апарату у вересні минулого року. Під час тестового занурення камери апарату показали «крабоподібних» і «трубчастих» істот.

Команда WHOI також об'єднала 40 зображень морського дна, щоб створити тривимірну мозаїку.

Нагадаємо, що NASA востаннє спробує зв’язатися з марсоходом.

Раніше фахівці NASA заявили про систематичне зниження температури повітря на Землі.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ