Популярність дайвінгу, підводні музеї та дослідження старовинних пам'яток на дні моря не лише відкривають нову сторінку в туристичному бізнесі, але й привертають увагу до проблем морського довкілля.

Підводний туризм відкриває мандрівникам океан, пропонуючи можливість досліджувати морський світ, який охоплює 70% нашої планети, пише ВВС.

Цей напрямок послуг розвивається останнім часом шаленими темпами. 2018 року на Мальдівах відкрився перший у світі підводний готель, минулого року у Норвегії – найбільший у світі підводний ресторан Under, новим трендом стають підводні художні галереї, як-от галерея скульптур Нгаро біля узбережжя Вітсундей в Австралії.

Жак Кусто створив акваланг для загального користування в 1942 році, а Професійна асоціація інструкторів з дайвінгу (PADI) випустила 27 мільйонів сертифікатів у всьому світі з 1967 року.

За даними Scubanomics, у світі існує близько 6 мільйонів активних дайверів і незліченна кількість ентузіастів сноркелінгу (пірнання з маскою і трубкою). Вони досліджують морські глибини, пірнають на затонулі кораблі, плавають з китами і черепахами, забираються у підводні печери. А прибережні курорти вже давно пропонують прогулянки на човнах зі скляним дном.

Однак останнім часом підводні пригоди почали вабити й тих, хто не має ані дайверської кваліфікації, ані часу та можливості отримати сертифікат.

На таких туристів і розраховані екскурсії Seawalker, які проводять на Зеленому острові біля Великого Бар'єрного рифу.

Одягнені в захисні костюми зі скляним шоломом на голові, «водолази» повільно опускаються на дно. Вони з'єднані трубками з киснем.

Ще один спосіб дослідити мальовничі рифи та найкрасивіші прибережні зони світу – це тури у батискафах. Вони варіюються від великих підводних човнів для туристичних груп до розкішних приватних підводних апаратів, як-от Deepflight біля курорту Four Seasons на Мальдівах.

Ці екологічно чисті, обладнані кондиціонером підводні судна для двох пасажирів і пілота мають окремі оглядові куполи, які дозволяють зблизька роздивитися морське дно.

Втім, попри екологічність (апарат працює від батареї та має низький рівень шуму) та незабутність досвіду, який вони пропонують, широкому загалу ця розвага не буде доступною.

Занурення вдвох на Deepflight, приміром, коштує 1500 доларів за годину.

Утім, Патрісія Роділес Мартінес, менеджерка компанії Les Roches, яка 2019 року провела перший Міжнародний саміт космічного і підводного туризму, впевнена, зі збільшенням попиту на такі тури, їхня ціна почне знижуватися і вони стануть доступними для всіх.

«Так само було з першими літаками, круїзними лайнерами і готелями», – додає вона.

Утім, стануть такі тури доступними чи ні, вони вже виконують важливу освітню функцію. Завдяки ним дедалі більше людей дізнається про необхідність догляду за океаном, про загрози через зміни клімату, надмірне рибальство та забруднення.

Помітне покращення довкілля під час карантину стало ще одним своєчасним нагадуванням про необхідність подорожувати та жити більш екологічно.

Компанії, які влаштовують підводні тури, привертають увагу туристів до екологічних проблем океанів.

Успіх підводних скульптурних інсталяцій попередніх років, як-от Канкунський підводний музей мистецтва в Мексиці, надихнув новий напрямок у розвитку підводного туризму – артгалереї на морському дні.

Підводна скульптурна галерея Нгаро біля Великого бар'єрного рифу, яка відкрилася 2019 року, складається з шести художніх інсталяцій, які представляють місцеву фауну, як-от велика черепаха, гігантська риба-губань і скати манта.

Відвідати галерею можна під час дайверського туру або на човні, скульптури розташовані не надто глибоко від поверхні.

Галерею створили незабаром після руйнування значної частини рифу внаслідок циклону Деббі у 2017 році. Метою проєкту є не лише відновлення природного заказника, але й привернення уваги до захисту морського середовища.

Трохи далі вздовж узбережжя Квінсленду, біля Таунсвілла, незабаром відкриється ще один художній проєкт.

Перший в Австралії музей підводного мистецтва MOUA, розташований на чотирьох локаціях, буде доступний виключно для дайверів. Експозиція музею містить роботи британського скульптора Джейсона де Каіреса Тейлора.

Зі зростанням популярності підводного туризму, ми маємо шанс зробити його екологічним і привернути за його допомогою увагу до проблем морського довкілля.

Якщо це вдасться, підводний туризм допоможе врятувати океан.

Як повідомлялося, Туреччина, Єгипет, Албанія, Хорватія та Чорногорія відкрили свої кордони для туристів з України.

ІА "Вголос": НОВИНИ