Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль заявив, що новий закон про освіту суперечить Європейській хартії регіональних мов, законодавству та міжнародним договорам із сусідніми країнами. 

Про це йдеться в офіційній заяві на його сайті.

«Прийнятий більшістю Верховної Ради новий Закон про освіту не відповідає Європейській хартії регіональних мов або мов меншин, яку Україна ратифікувала в 2003 році, Закону «Про національні меншини в Україні» та міжнародним договорам, укладеним Україною із сусідніми країнами», – заявив Москаль.

Він нагадав, що згідно із Законом «Про національні меншини в Україні» держава гарантує всім нацменшинам права на національно-культурну автономію, зокрема, «користування і навчання рідною мовою чи вивчення рідної мови в державних закладах або через національно-культурні товариства, розвиток національних культурних традицій…».

На його думку, низка положень прийнятого закону суперечать двостороннім договорам України з сусідніми країнами, зокрема, Молдовою, Румунією, Угорщиною, які передбачають зобов'язання України щодо забезпечення мовних прав національних меншин.

Він підкреслив, що представники нацменшин, які живуть на Закарпатті, є «законослухняними громадянами України і прагнуть у повному обсязі володіти державною мовою».

«З огляду на це, звертаюся до Президента України Петра Порошенка з проханням ветувати прийнятий закон або повернути його у Верховну Раду України з правками. Захищати українську мову потрібно й необхідно, але не обмежуючи при цьому мови національних меншин. Абсолютна більшість депутатів, які голосували за новий закон, не є вихідцями з багатонаціональних регіонів, тому не розуміють їх специфіку», – наголосив голова ОДА.

Москаль додав, що Закарпаття є багатонаціональною областю і положення Європейської хартії регіональних мов застосовуються одразу до трьох мов – румунської, словацької та угорської.

Нагадаємо, як писав «Вголос», Румунія висловила стурбованість прийнятим Верховною Радою України законом про освіту. Вслід за Румунією Угорщина також різко розкритикувала новий закон.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ