Блок „Наша Україна” у своїй виборчій програмі пропонує кілька кроків, завдяки яким мала б відбутися істотна декриміналізація суспільства. „Зокрема, висуваються конкретні пропозиції стосовно зміни статей кримінального кодексу, зміни міри покарання і ставлення до такого поняття як „зек”, – зазначив під час семінару „Верховенство права”, організованого НСНУ, керівник проекту Олег Горбунов.

„В Україні існує 180 пенітенціарних установ, це приблизно по 8 кримінально-виконавчих установ на кожну область. Щороку в цих установах утримується близько 180 тисяч засуджених осіб. І на їх утримання щороку витрачається понад 200 мільйонів гривень. Якщо порівняти це з нашим державним бюджетом, це є дуже велика цифра. Тому ми прийшли до висновку, що наше суспільство занадто криміналізоване”, – зазначив він.

„Ми пропонуємо змінити санкції статей кримінального кодексу у напрямку розширення підстав для застосування покарань. Тобто, якщо раніше за статті „грабіж”, „крадіжка”, „хуліганство”, „заволодіння автотранспортним засобом”, „умисне пошкодження майна” однозначно передбачалось покарання у вигляді позбавлення волі, то тепер ми пропонуємо розширити конкретні статті, щоб санкції були м’якші”, – додав пан Горбунов.

ЗІК

ІА "Вголос": НОВИНИ