Про це інформує прес-служба Нацради.

Перевірятимуть таких ліцензіатів: ВМП «Горизонт», м. Первомайський Харківської обл. (логотип «Горизонт-TV»), ТОВ «ТРО «Маріупольське телебачення», м. Маріуполь Донецької обл. (логотип «МТВ»), ТОВ «Гумор ТБ», м. Київ (логотип «БАБАЙ ТБ»), КЗ «Редакція Петрівського районного радіомовлення» (Радіо «Голос Петрівщини»), смт Петрове Кіровоградської обл., ТОВ ТРК «Захід», м. Рогатин Івано-Франківської обл. (логотип «Захід TV»).

Підставою для призначення позапланової перевірки ВМП «Горизонт» стало демонстрування документального фільму «Олесь Бузина: жизнь вне времени» 21 січня об 11.02 з повтором о 14.53. У фільмі простежується однобоке трактування та негативне ставлення до подій, пов’язаних з Революцією Гідності, участі українців у протистоянні російській агресії на Сході України. Носії української національної ідеї показано в негативному світлі, людей на київському Майдані і бійців добровольчих батальйонів представлено як жертв антиросійської пропаганди в ЗМІ та знаряддя у протистоянні «між Сходом та Заходом».  Незбалансованість подачі інформації та окремі висловлювання є ознакою порушення ліцензіатом вимог абзацу шостого частини другої статті 6, пункту є) частини першої статті 59 Закону України «Про телебачення і радіомовлення». Трансляція цього фільму відбулася без зазначення автора чи авторів, у кінцевих титрах лише вказано: «Киев. 2016», що є ознакою порушення  частини п’ятої статті 6 зазначеного закону.

Позапланову перевірку маріупольському телеканалу «МТВ» призначено на звернення ГО «Ініціативна група «Разом!»  із наріканням на трансляцію 11 лютого в ефірі цього мовника передачі «Территория заблуждений» (випуск-58 від 01.04.2014, виробництво телеканалу Російської Федерації «РЕН ТВ»).  На думку заявників інформація, має антидержавний зміст та створює умови для дестабілізації національної безпеки. Зокрема, в передачі простежується однобоке трактування історії України, нав`язується думка щодо неможливості існування України як держави, розриву зв’язків з Росією, що є ознаками порушення статей 6 і 59  Закону України «Про телебачення і радіомовлення».

Супутниковому телеканалу «БАБАЙ ТБ» призначено позапланову перевірки через зафіксовану ознаку порушення вимог пунктів а), б) частини першої статті 59 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», оскільки 30 грудня 2016 року у проміжку часу з 19:58:44 до 21:28:10 демонструвався художній фільм «Гравець» з візуальною позначкою кіновідеопродукції категорії ІІІ. Відповідно до вимог пункту 5 Системи візуальних позначок з індексом кіновідеопродукції залежно від аудиторії, на яку вона розрахована такі фільми мають транслюватися з 22 до 6 години.

Позапланову перевірку ліцензіатам «Голос Петрівщини» і «Захід TV» призначено за результатами моніторингів, проведених з метою з’ясування, чи усунули компанії порушення, за які отримали від регулятора санкцію «оголошення попередження».

Моніторинг ефіру Редакції Петрівського районного радіомовлення, проведений 27 січня 2017 року, зафіксував недотримання програмної концепції мовлення, періодичності, часу, обсягів мовлення, а також рекламного законодавства.

За результатами моніторингу ТРК «Захід» виявлено ознаки порушень умов ліцензії в частині програмної концепції мовлення, розміщення логотипу «РАІ», хоча ліцензією передбачено «Захід TV», а також в день моніторингу 24 січня 2017 року трансляцію передачі «Райський сніданок» без авторського знаку та інформації про виробника. Зазначені факти свідчать про ознаки порушень Закону України «Про телебачення і радіомовлення».

Після проведення перевірок регуляторний орган ухвалить відповідні рішення.

ІА "Вголос": НОВИНИ