Кандидат в президенти США Дональд Трамп оприлюднив у соцмережах відео, в якому згадав «об'єднаний Рейх» серед імовірних варіантів розвитку подій у разі своєї перемоги на виборах. Президент Джо Байден і його команда розкритикували дивний вчинок опонента.

Про це повідомляє NBC News.

У понеділок, 20 травня, Трамп розмістив 30-секундне відео на своїй сторінці у соціальній платформі Truth Social, в якому запитував: «Що буде після перемоги Дональда Трампа?» і «Що буде далі для Америки?».

На тлі відео були зображені перші шпальти газет із заголовками «Кордон закрито - 15 мільйонів нелегальних іноземців депортовано» та «Економіка переживає бум». У кліпі під заголовками двічі з'являється злегка розмитий текст: «Промислова міць значно зросла... завдяки створенню єдиного Рейху».

Вранці у вівторок оприлюднене відео було видалене.

«Рейх» означає царство, королівство або імперію та часто вважається посиланням на гітлерівський режим Третього Рейху, що виник у нацистській Німеччині в 1930-х роках.

Чинний президент США Джо Байден засудив таку згадку нацистського режиму у відео Трампа.

«Це на його офіційному акаунті? Нічого собі! Єдиний Рейх? Це мова Гітлера, а не Америки. Він дбає про те, щоб утримати владу. Я дбаю про вас», - сказав Байден у вівторок у власному відео та повторив схожі меседжі на передвиборчому заході у Бостоні.

Прессекретар передвиборчої кампанії Байдена Джеймс Сінгер у своїй заяві сказав, що пост Трампа «є частиною шаблону його вихваляння диктаторів і повторення антисемітських тропів».

Кампанія Трампа відкинула звинувачення і заявила, що колишній президент, якого судять у Нью-Йорку, не знав, що це слово з'явилося у відео.

ІА "Вголос": НОВИНИ