[media=90355,90356,90357,90358,90359,90360,90361,90362,90363,90365,90366] 

Такі слова із уст зв'язкової Головного командира УПА Романа Шухевича Ольги Ільків пролунали на установчих зборах ГО «Об’єднання українок «Яворина», які відбулися у День Матері у Львові.

Крім Ольги Ільків у залі зібралися жінки із різних куточків України, окупованого Криму та Донбасу. Життєві історії цих жінок абсолютно відрізняються, однак у них є єдина мета ­– боротьба за  кращу, сильнішу українську державу. Усі вони вже багато віддали за майбутнє своєї Батьківщини, проте готові до нових жертв, готові працювати далі і тому  вирішили консолідувати сили.

Ініціатором об’єднання жінок є народний депутат від ВО «Свобода» Ірина Сех. У своєму зверненні до учасників зборів вона наголосила, що нам випало жити в переломний для України час, коли відбулася Революція Гідності й триває воєнне протистояння з Росією. Доки в решті держави вирує життя,  на сході вибухають бомби, українські хлопці помирають, відбиваючи напади ворога.

«Ми не можемо сидіти, склавши руки. Ми щиро хочемо долучитися до боротьби та перемоги українського народу. Ми хочемо прислужитися своїми знаннями, талантом, фаховими здібностями для розвитку держави.  Через це виник задум об’єднатися в громадську організацію. Бо гуртом ми можемо зробити більше. Ініціативна група вирішила назвати цю організацію Об’єднання українок «Яворина» й провести установчі збори, на які ми вас запросили», – сказала Ірина Сех.

Вона наголосила, що нове об’єднання має на меті допомогти жінкам реалізувати свої таланти та здібності, підтримати в складних ситуаціях, словом, жінки мають відчувати підтримку, братнє (чи то сестринське) плече в цій організації.

«Але це не повинно бути об’єднання жінок заради жінок. Наша мета – це сильна держава на засадах соціальної та національної справедливості, яка посяде гідне місце серед провідних країн світу і забезпечить безупинний розвиток української нації. І, працюючи заради цієї мети, ми беремо на себе ту частину роботи, яка найбільше притаманна жінкам. Це турбота про дітей, стареньких, хворих, інвалідів, турбота про здоров’я нації (екологія, тверезість життя), про виховання й освіту та інше», – сказала «свободівка».

Учасниця зібрання з Хмельниччини, поетеса Тетяна Бондарчук, звертаючись до жінок, сказала, що підтримує створення такого об’єднання і пояснила чому.

«Мій чоловік, Сергій, є Героєм Небесної Сотні. У ніч перед тим, як його вбили, Сергій спілкувався із своїми побратимами. Він розповідав хлопцям про те, що в нього чудове життя. Він мав улюблену професію, кохану дружину, сина. Йому залишилось лише змінити державу. І ось заради цього ми повинні об’єднатися, повинні  працювати, щоб змінити Україну», – сказала Тетяна Бондарчук.

Так само вважає і Марія Грішина. Її чоловік, військовий льотчик, не повернувся з війни – загинув у небі над Слов’янськом, захищаючи незалежність України. Жінка розповіла, що під час вінчання священик сказав, що вона повинна бути сильною, бо тримає чотири кутки дому.

«Тоді я не розуміла, чому священик закликає мене бути сильною. Але тепер я розумію, що дійсно я тримаю три кутки хати. Мені важко, але мені допомагають такі самі жінки, як ви. Я закликаю вас усіх тримати тих три кутки держави, щоб вона не впала. Будьмо сильними!», - звернулась до жінок Марія Грішина.

На установчих зборах була присутня також донеччанка Галина Олійникова. Спочатку вона попросила пробачення в усіх жінок за те, що Донбас забрав їхніх синів та чоловіків. Жінка наголосила, що дуже хотіла б, аби ці втрати були не даремними.

Також Галина Олійникова сказала, що мешканці Донбасу тонуть у брехні, яка їх оточує і потребують допомоги від решти України.

«Я вас дуже прошу допомогти інформаційно, допомогти повернути ту культурну спадщину України на Донбас. На жаль, мешканці сходу не знають історії українського Донбасу. Коли ми усі разом вивчимо історію українського Донбасу, донесемо її до тих людей, які зараз надурені, глухі та сліпі, тоді ми зможемо відродити Україну», – сказала Галина Олійникова.

Звернулась до учасників зборів також боєць батальйону «Карпатська Січ» Марія Чашка. Жінка розповіла, що рік тому її 18-річний син сказав, що іде добровольцем на війну.

«Я тоді задумалась і навіть не знала, що йому відповісти. Звичайно, він пішов на фронт. Спочатку я їздила до нього волонтером, але потім зрозуміла, що жінки на фронті також мають своє місце. Тоді я прийняла вольове рішення і теж стала бійцем батальйону «Карпатська Січ». З того часу я намагаюся допомогти усім чим можу, аби ми перемогли. І кожен із нас на своєму місці має дуже великі можливості, щоб дуже багато зробити для перемоги в російсько-українській війні», – сказала Марія Чашка.

«Іноді кажуть, що і один у полі воїн. Насправді ні. Лиши коли ми об’єднаємось, то зможемо зробити найбільше. Особливо те, що ти один нічого не вартий, те, наскільки важливим для тебе є плече побратима, відчуваєш там, на війні. Однак, якби не українці, волонтери, які допомагають вижити нам, бійцям, нас би там уже не було. Ми об’єднуємось, щоб зробити більше і у нас просто немає іншого варіанту», – додала вона.

Після виступів учасники установчих зборів одноголосно обрали голову об’єднання. Ним стала Ірина Сех. У своєму виступі вона зазначила, що усі разом учасники громадської організації робитимуть усе для того, щоб через рік «ми у вишиванках ішли вулицями не лише Львова, а й Харкова, Києва, Запоріжжя, Донецька і Луганська».

«Нам є за кого жити, є за кого боротися. Тому усі наші слова ми просто зобов’язані реалізувати у дію», – резюмувала голова ГО «Об’єднання українок «Яворина».

Леся Бурбан, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ