Про це повідомляє Інтерфакс - Україна.

Голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович вважає, що в деяких випадках просто неможливо встановити імена та дати всіх похованих на українських і польських кладовищах.

«Цілком згоден із заявою президента Дуди, що "обговорення історичних питань важливе. Але воно має сприяти налагодженню мостів, а не розбрату. Тому я звертаюся до політиків – історичні питання не повинні зруйнувати рівень відносин між нашими народами, який ми маємо на сьогодні». І зовсім не розумію його пропозиції щодо відновлення зруйнованих вандалами українських пам'ятників у Польщі: «стосовно конкретних пам’ятників – ми готові до їх відновлення, але спочатку треба виконати всю необхідну роботу: встановити осіб, що поховані, дати їхньої смерті, а вже тоді переходити до увічнення», - написав В.В'ятрович на своїй сторінці в соцмережі Facebook у середу.

«Здається, вельмишановний польський президент не дуже добре обізнаний з бурхливою історією минулого століття, якщо вірить у можливість точної ідентифікації імен і дат всіх загиблих», - зазначив голова Українського інституту національної пам’яті.

За його словами, часто це неможливо зробити як щодо українських поховань, так і щодо польських.

«Це не означає, що ми маємо право забути ці жертви. Бо саме цього хотіли б їхні кати», - додав він.

ІА "Вголос": НОВИНИ