[media=145347,145348] 

Про це 22 січня 2018 року заявив лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок у Борщівському районі Тернопільщини, де на мості через річку Збруч хмельницькі та тернопільські націоналісти провели спільну акцію з нагоди 99-ої річниці підписання Акта Злуки.

Століття тому по Збручу пролягав кордон між УНР та ЗУНР, а тепер це межа Хмельницької та Тернопільської областей. Щорічно тернополяни та хмельничани відзначають День соборності України на Збручі, символічно поєднуючи межі республік, які утворили спільну державу.

Разом із делегаціями відповідних обласних організацій Всеукраїнського об'єднання «Свобода» в урочистостях взяв участь Олег Тягнибок, а також члени Політради «Свободи» Олег Сиротюк, Ігор Сабій, Олег Лопатовський та Олексій Кайда.

Під час виступу очільник «Свободи» наголосив, що 22 січня є також сотою річницею з дня проголошення Української Народної Республіки незалежною державою. Він наголосив, що сучасна Україна має стати офіційною спадкоємицею УНР.

«Сьогодні ми також відзначаємо 100-річчя проголошення незалежності Української Народної Республіки. І знаково, що саме цього дня народні депутати-націоналісти реєструють у парламенті законопроект «Про правонаступництво України щодо Української Народної Республіки». Це історичний документ, бо він фіксує факт окупації України Російською Соціалістичною Федеративною Совєцькою Республікою, правонаступником якої був СССР. Також Російська Федерація як правонаступниця колишнього СССР визнається винною у скоєнні злочинів проти українців тоталітарним комуністичним режимом у період окупації території України з 18 березня 1921 року по 23 серпня 1991 року. Згідно із законопроектом, Україна має право пред’явити вимоги РФ у частині компенсацій за злочини, скоєні проти українців тоталітарним комуністичним режимом у період окупації території України», – зазначив лідер «Свободи».

Акцію націоналісти звершили в селі Гуків Чемеровецького району на Хмельниччині. Там Олег Тягнибок разом із побратимами поклав квіти до пам'ятника, встановленого на місці ймовірного спалення загоном МГБ тіла Головнокомандувача Української Повстанської Армії Романа Шухевича.

ІА "Вголос": НОВИНИ