Під час реконструкції вулиці Бандери робітники почали зрізати здорові дерева, які за планом мали б бути збережені. Міський голова Львова Андрій Садовий запевнив, що винні будуть покарані і ця ситуація більше не повториться. Проте в той самий день робітники зрізали ще частину дерев на вулиці.

Чи заплановані дерева на вулиці Бандери

За проєктом реконструкції вулиці, переважна більшість дерев на вулиці мали бути збережні, оскільки міська влада відмовилась від ідеї розширити вулицю Бандери. Про це запевнив торік начальник управління транспорту ЛМР Олесь Олеськів у коментарі для ЗМІ.

Проте ще у 2020-у році керівниця управління екології та природних ресурсів ЛМР Олександра Сладкова висловила сумнів щодо того, чи вдасться цце зробити.

«Робочий проєкт передбачає збереження всіх дерев, судячи з того, що я бачила. Втім, не впевнена, що з тією реконструкцією мереж, яку планують, дерева вдасться зберегти», – заявила вона тоді.

«Варвари з бензопилою»

Саме так на сторінці ГО «Зручне місто» назвали робітників, які всупереч анонсованому збереженню зелених насаджень почали зрізання дерев на вулиці Бандери. Активісти цієї організації опублікували інформацію про такі дії в квітні цього року та наголосили, що відбулось знищення обгороджених дерев, тобто тих, які під зрізання не готувались.

Крім того, з відповідним запитом місцеві мешканці звернулись на Гарячу Лінію міста Львова. Там повідомили, що скерували зварення до ЛКП «Львівавтодор», який є замовником реконструкції вулиці Банедри.

Втім, знищення дерев на вулиці продовжилось далі. Зокрема, 31 травня було зрізано ще два дерева. В ЛКП «Львівавтодор» тоді повідомили, що ці зрізки були планові та законні з огляду на потребу проведення нових комунікацій та мереж на вулицях.

До дерев є особлива увага

Саме так заявив міський голова Андрій Садовий 22 червня цього року на брифінгу, присвяченому реконструкції вулиці Бандери.

«Зараз кожне дерево є у такому дерев’яному футлярі. Це є глобальна проблема, бо поки управління не очолила пані Сладкова, у нас ставлення до дерев було не якісне. Сьогодні ми розуміємо, що навіть, коли важка техніка проїжджає по кореневій системі, – це може завдавати проблем для розвитку цього дерева. Дерева – це ж кисень. Тут не стільки треба карати, як вчити, особливо дітей зі школи – наскільки важливі зелені насадження», – повідомив Андрій Садовий.

Він окремо наголосив, що несанкціоноване зрізання дерев було ініціативою самих робітників, які таким чином прагнули полегшити собі роботу. Міський голова запевнив, що відповідних вказівок від керівництва вони не отримали, а в якості покарання причетні до зрізання дерев будуть депремійовані.

Проте в той самий день, 22 червня, після брифінгу міського голови робітники підрядної організації продовжили зрізання дерев на вулиці Бандери. Про це повідомили на своїй сторінці активісти ГО «Зручне Місто».

Ми звернулися за коментарем щодо цієї ситуації до пресслужби ЛМР, і наразі очікуємо коментаря. Хоча маємо сумнів, що отримаємо його. Останнім часом пресслужба вперто ігнорує некомфортні для мерії коментарі. І їх можна зрозуміти: Андрій Іванович піариться навіть, якщо не знається на темі, а вигрібати потім доводиться їм.

Андріан Марчук

 

ІА "Вголос": НОВИНИ