За минулий рік обсяг витоків конфіденційних даних у світі зріс більше ніж в чотири рази і становив 13,3 млрд записів. Про це повідомляє у своєму звіті компанія InfoWatch, передають Известия.

Згідно з даними компанії, загальна кількість витоків зросла на 36,9%. Крім того, значно зріс обсяг даних, які потрапляють в треті руки за один раз – 99% випадків розкрадання даних склали «мегавитоки», під час яких викрадачі отримують понад 10 млн записів за один раз. Основна частина викрадених даних, до 86% - особиста і фінансова інформація користувачів, зокрема номери соцстрахування та реквізити банківських карт.

Для порівняння, у 2016 році обсяг витоків даних становив 3,1 млрд записів.

Основною причиною втрати даних аналітики компанії називають порушення з боку співробітників компанії – близько 58,3%. У 53% випадків помилку, яка призвела до витоку даних, здійснювали рядові співробітники, у 3% – топ-менеджери, голови підрозділів та системні адміністратори. При цьому 83% всіх випадків витоку даних з вини співробітника відбувалися без попереднього умислу, спроби перевищити права доступу або усвідомленого шахрайства.

Ще 41,7% витоків становлять зовнішні атаки. Через них у 2017 році стався витік 6,6 млрд записів.

Зростання обсягу витоків аналітики InfoWatch пов'язують із зростаючою централізацією зберігання даних – все більше компаній і держструктур переходять від розрізненого зберігання до централізації збору і обліку для того, щоб отримати можливість аналізувати великі дані. Це одночасно спрощує роботу зловмисників, які планують викрадення даних. Найпривабливішими для хакерів при цьому є компанії сектору високих технологій, страхові компанії і банки.

 

«Вголос»
 

ІА "Вголос": НОВИНИ