[media=140872,140873,140874] 

Про це під час брифінгу у п’ятницю, 13 квітня, розповіла в.о. директора департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА Оксана Ткачук, передає кореспондент «Вголосу».

Вона зазначила, що Поморянський замок знаходився у вкрай аварійному стані. З 70-хх рр. минулого століття, коли він втратив власника, - це порожня споруда, якою ніхто не займався. Тому пам’ятка  системно руйнувалася.  Обвали стін розпочалися у 2008 році.

«У 2016 році ми виготовили проектно-кошторисну документацію та розпочали  першочергові реставраційні роботи в замку. Були укріплені арки, колони фронтального корпусу замку, - розповіла чиновниця. - У минулому році було передбачено з обласного бюджету 800 тисяч грн. В цьому році передбачили півмільйона грн на продовження робіт».

Вона також уточнила, що у понеділок повторно у Поморяни виїде комісія і при необхідності у проектно-кошторисну документацію внесуть зміни. В цьому році обвали розберуть та укріплять дах. Саму стіну у подальшому відтворять.

«Загальна кошторисна вартість виведення замку із аварійного стану – 11 млн грн. Ми розробили кілька проектів. Один з них -  «Поморяни Vivat». Подали його в Кабмін на секторальну допомогу. Сподіваємось, отримає грант, і ми таким чином врятуємо замок. На повну реставрацію замку потрібно понад 20 млн грн», - додала Оксана Ткачук. 

Також в ОДА звертатимуться до Мінкульту та планують після проведення першочергових аварійних робіт залучати інвесторів.

Нагадаємо, вчора, на Львівщині обвалилася стіна східного крила старовинного замку-палацу ХVI-ХVII ст. у смт. Поморяни.  

ІА "Вголос": НОВИНИ