Управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України передало до суду обвинувальний акт стосовно заступника голови Дніпровського районного суду Києва за фактом винесення завідомо неправосудних рішень стосовно активістів Майдану у лютому 2014 року.

Про це повідомляє Управління спеціальних розслідувань ГПУ на своїй сторінці у Facebook.

«Закінчено досудове розслідування та 05.12.2018 передано до суду обвинувальний акт стосовно заступника голови Дніпровського районного суду м. Києва за фактами винесення завідомо неправосудних рішень про застосування запобіжних заходів, у тому числі тримання під вартою, щодо чотирьох осіб, яких 18.02.2014 працівниками правоохоронних органів незаконно затримано, сфальсифіковано матеріали провадження і притягнуто до кримінальної відповідальності за нібито участь у масових заворушеннях, а до суду подані незаконні клопотання про їх арешт (ч. 2 ст. 28, ст. 340, ч. 2 ст. 375 КК України)», — йдеться у повідомленні.

Як зазначають у ГПУ, оскільки обвинувачений працював у суді до підслідності якого належить здійснення кримінального провадження, одночасно з передачею обвинувального акту, прокурором до Верховного Суду подано клопотання про зміну підсудності та передачу справи до іншого суду.

Як нагадали у ГПУ, за вказаним епізодом незаконного затримання та протиправного переслідування учасників мітингів і зборів до суду ще в грудні 2016-го та січні 2017 року спрямовано обвинувальні акти стосовно заступника начальника Дніпровського РУ ГУ МВС України в м. Києві — начальника слідчого відділу, його заступника, шістьох слідчих, а також прокурора відділу прокуратури м. Києва.

Водночас судовий розгляд вказаного обвинувального акту до цього часу не розпочато у зв’язку з тривалими розглядами заяв про самовідвід суддів Голосіївського районного суду м. Києва.

Крім того, за цими ж епізодами неправомірних дій притягується до кримінальної відповідальності колишній заступник прокурора Дніпровського району, м. Києва якого оголошено в розшук та який, за наявною інформацією, на цей час перебуває на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим.

В іншій частині досудове розслідування триває. Збираються та перевіряються на предмет достатності для притягнення до карної відповідальності докази стосовно співучасників цих та інших злочинів, вчинених під час акцій протесту у 2013-2014 роках.

Як писав «Вголос», справу про побиття “Беркутом” учасника Революції гідності спрямували до суду.

ІА "Вголос": НОВИНИ