Про це розказав власник «Concorde Capital» Ігор Мазепа, пишуть «Наші гроші». 

«Ми сіли і порахували, якою була ринкова ціна на газ в той момент і якою була ринкова ціна на аміак, мочевину, селітру – продукцію, яку виготовляло підприємство. Це все біржові товари. Також ми подивилися ринкову ціну на перевалку російського аміаку, який іде з Тольяті. Ми прийшли до висновку, що, скоріш за все, в 2014 році завод заробив $90 млн (проти 600 млн грн  офіційних збитків). Те ж саме ми зробили і за 2015 рік. Ми припускаємо, що компанія повинна була принести в EBITDA $50 млн проти $8 млн офіційно показаних», – сказав Мазепа.

Нагадаємо, в середині липня  було затримано голову наглядової ради ОПЗ Сергія Перелому й першого заступника підприємства Миколу Щурікова за закупівлю газу для заводу по завищеній ціні у структур Ігоря Коломойського.

У рамках провадження також розслідуються контракти з продажу карабаміду Newscope Estates Limited (Лондон) і Expotrade Global Limited (Гонконг). Зокрема, Newscope Estates Limited отримувала одеську продукцію на 5% дешевше від ринку, внаслідок чого фірма отримала неправомірну вигоду в сумі 81 млн грн.

Одним із двох бенефіціарів Expotrade Global Limited слідчі називають брата члена правління Ольга Ткаченко, в якої слідчі НАБУ проводили обшук. Ткаченко була помічницею нардепа Олександра Грановського, пов’язаного з Ігорем Кононенком – бізнес-партнером президента України Петром Порошенком.

За даними слідчих, для перерахунку коштів від реалізації міндобрив використовуються компанії «Gralane Invest LLP» (Бірмігнгем, Сполучене Королівство) і «Petron holding corp.» (Панама).

Також детективи Національного антикорупційного бюро України розслідують факти співпраці ОПЗ з компанією «Antra GmbH», з якою в 2015 році було укладено договір про переробки давальницької сировини – природного газу, з подальшим відвантаженням виробленої кінцевої продукції (карбаміду та аміаку) на адресу «Antra».

До травня 2015 компанія «Antra GmbH» називалася «System Actives GmbH» і спеціалізувалася на телекомунікаційних проектах. Її єдиним власником був житель Відня Леонід Марчук, якого пов’язують з екс-головою комітету ВР з ПЕК Миколою Мартиненком, який на початку рок усклав депутатський мандат.  Вже згаданий Перелома є бізнес-партнером Мартиненка по агенції нерухомості «Вортекс».

18 липня мав відбутись аукціон з приватизації ПАТ «Одеський припортовий завод» зі стартовою ціною $531 млн, але Фонд держмайна не отримав жодної заявки на торги від інвесторів.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ