Розслідувацькі проєкти The Insider та Bellingcat, німецьке видання Der Spiegel і видавництво McClatchy опублікували спільний матеріал про австрійця Яна Марсалека — колишнього топ-менеджера Wirecard, якого розшукують по всьому світу через аферу на 2 млрд євро.

Про це повідомляє  The Insider.

Як зазначається, Марсалек є одним з найбільш розшукуваних злочинків світу. Минулого місяця керована ним німецька компанія Wirecard обвалилася після того, як аудитори виявили нестачу майже 2 млрд євро. Також з'ясувалося, що Марсалек крім фінансових махінацій пов'язаний з ПВК у Лівії.

За даними журналістів, Марсалек контактує з російськими спецслужбами і зараз переховується у Білорусі.

Австрієць, скоріш за все, переховується у Вітебську. Під час розмови з одним з колишніх колег, Марсалек, відповідаючи на питання, чи знаходиться він в «політично стабільному середовищі», заявив, що живе там, де «при владі одні й ті ж люди останні 25 років».

Як зазначається, Марсалек прибув до Білорусі приватним літаком 18 червня 2020 року, після чого він не залишав країни. Ймовірно, злочинець прилетів до Мінська з Талліна, куди міг дістатися з Австрії або Німеччини.

За даними ЗМІ, Wirecard могла займатися грошовими переказами для фінансування російських приватних військових компаній в Африці. Ще з 2015 року Марсалек працював над проектами в Лівії, де активно співпрацював з російським радниками і європейськими чиновниками за планом «гуманітарного відновлення» країни — насправді ж він мав на увазі створення ПВК для захисту бізнесу в Лівії. Автори розслідування стверджують, що радником Марсалека по Лівії був Андрій Чупригін — російський експерт з арабських країн, який нібито є високопоставленим офіцером ГРУ. Марсалек нібито передавав секретні дані крайно правій «Австрійській партії свободи», лояльній до російської влади.

Він також неодноразово відвідував Росію, де міг бути завербований російськими спецслужбами.

Нагадаємо, у Львові затримали іноземця, який більше 5 років перебував у міжнародному розшуку

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ