[media=136824,136825] 

Про це повідомили на сторінці Львівської Національної Галереї Мистецтв ім. Бориса Возницького у соцмережі.

Відтепер у палаці можна потрапити в Китайський кабінет, пройтись Золотою, Кармазиновою та Обідньою (з ХІХ ст. знаною як Лицарська) залами і побачити картини, які прикрашали раніше стіни палацу.

В експозиції представлені копії полотен роботи Шимона Чеховича, Гіацинта Олесінського, Якоба Йорданса, Шарля Ле Бруна, Яна Де Баана, Пьєтро Бьянчі, Олександра Григлевського, Джованні Баттісто Клементі, Йозефа Грассі та інших італійських, австрійських, польських, французьких, нідерландських художників, якими славилася колекція.

Також, як зазначено у повідомленні, стан будівлі наразі не дає можливості розмістити там оригінали, яких у збірці Львівської національної галереї мистецтв є чимало, однак це тільки початок ревіталізації замку.

«На жаль, історія суворо обійшлась з цією перлиною епохи ренесансу: колекція розпорошена по музеях і континентах, частина її фатально знищена, будівля нещадно зруйнована. Зокрема, в палаці збереглись лиш монументальні портали і камін з чорного мармуру. А в архівах віднайшли старі світлини, на яких можна побачити велич і красу замку, які теж представлені на виставці «Історія забуття. Виставка копій із колекції Підгорецького замку», - зазначено у повідомленні.

Довідка:

Підгорецький за́мок (або Палац у Підгірцях) — пам'ятка архітектури епохи пізнього Ренесансу і бароко. Розташований у селі Підгірці Бродівського району Львівської області.

Замок було збудовано протягом 1635–1640 років під керівництвом архітектора Андреа дель Аква за вказівкою коронного гетьмана Станіслава Конєцпольського. Підгорецький замок є одним із найкращих в Європі зразків поєднання ренесансного палацу з бастіонними укріпленнями.

ІА "Вголос": НОВИНИ