Об’єднана слідча група офіційно висунула звинувачення у збитті рейсу MH17 над Донбасом у липні 2014 року.

Про це 19 червня повідомили під час офіційного брифінгу слідчих у Гаазі, повідомляє «ТСН».

Зокрема, обвинувачення висунули одному з лідерів бойовиків «ДНР» Ігорю Гіркіну (Стрелкову), українцю, який воював на стороні терористів, Леоніду Харченку («Кріт»), російському генералу Сергію Дубинському («Хмурий») та полковнику РФ Олегу Пулатову («Гюрза»).

Слідчі повідомили, що троє підозрюваних (Гіркін, Дубинський та Пулатов) зараз перебувають на території Російської Федерації, четвертий, Леонід Харченко, переховується в ОРДЛО.

Слідчі JIT також розповіли про головних фігурантів справи та їхню роль:

  • Сергій Дубинський (позивний «Хмурий») – голова розвідки «ДНР», ветеран ГРУ РФ. Організатор бойового застосування установки.
  • Ігор Гіркін (позивний «Стрелок») – міністр оборони «ДНР». Вранці 18 липня брав участь у розмові з Дубинським, який пов'язаний з евакуацією установки «Бук» з підконтрольної сепаратистам території України назад до Росії. Ймовірно, Стрелков також був повністю обізнаний про постачання «Бука» з Росії.
  • Олег Пулатов (позивний «Гюрза») – підполковник запасу російських Повітряно-десантних військ. Причетний до перевезення «Бука» й організації охорони району падіння уламків збитого літака. Вважається, що він був біля установки в момент пуску.
  • Леонід Харченко (позивний «Кріт») – громадянин України, командир «розвідувального батальйону у «2-му відділі ГРУ ДНР», причетний до охорони установки «Бук» у районі місця пуску на південь від Сніжного. Можливо, він також координував транспортування «Бука» з Донецька до місця пуску і подальшу евакуацію «Бука» в Росію.

Як писав «Вголос», раніше дослідницька пошукова мережа Bellingcat оприлюднила звіт з іменами бойовиків, відповідальних за катастрофу літака MH17 на Донбасі.

ІА "Вголос": НОВИНИ