У четвер оголосили лауреатів щорічної Національної премії імені Тараса Шевченка.

Її грошова частина – 200 тисяч гривень, які вручають у шести номінаціях, інформує сайт Нацпремії. Однак цього року

Шевченківську премію вручили не всім.

Література: Маріанна Кіяновська «Бабин Яр. Голосами» і Тарас Прохасько «Так, але…»

«Бабин Яр. Голосами» – вірші Маріанни Кіяновської, присвячені трагедії, що сталася у Бабиному Яру під час Другої світової війни.

За словами Тамари Гундорової, яка представляла переможців номінації, «Бабин Яр. Голосами» – це «спроба роботи з травмою і відповіді на травму».

«Так, але…» – збірка есеїв Тараса Прохаська на різні теми.

Він – переможець Книги року ВВС-2019 у номінації «Есеїстика».

«Це зразок індивідуального, стильного письма, яке розповідає про материк української традиційної культури», – відзначила Тамара Гундорова.

Музика: «ДахаБраха»

Цей музичний етногурт створив у 2004 році театральний режисер Влад Троїцький.

Свій стиль музиканти описують як «етно-хаос, що розхитує усталене, зміщує звичні акценти, експериментує з формою заради точнішої, сугестійної трансляції глибинного смислу».

За словами члена комітету Шевченківської премії Любові Морозової, цю винагороду гурту «ДахаБраха» «можна було вручити ще років десять тому».

«Але не було розуміння: а як судити таке мистецтво, неакадемічне», – пояснила вона.

«Це той проєкт, який говорить про Україну в усьому світі – дуже широко. До недавнього часу був, напевно, навіть більш відомим за кордоном, ніж у нас», – додала Любов Морозова.

Візуальні мистецтва: Олександр Глядєлов з фотопроєктом «Карусель»

Збірка фотографій різних періодів новітньої історії України.

«У »Каруселі« Глядєлов поєднує світлини, зроблені в різний час і за різних обставин (в дитячих інтернатах, місцях позбавлення волі, в'язничних лікарнях), включно з найновішими кадрами з воєнної української реальності, в єдине полотно, або, радше, у коло», – йдеться в описі проєкту.

«Це світлини, які Олександр Глядєлов зробив у різних ситуаціях в різні періоди, включно з найновітнішою історією – у воєнній зоні, зоні окупованих територій та лінії фронту», – розповіла член комітету Влада Ралко.

«Глядєлов робить світлини у зонах, які перебувають на маргінесі соціуму і відкинуті системою не просто як незручні, бо вони не вкладаються у звичну картину, а й відкидаються соціумом просто за якоюсь суспільною згодою», – додала вона.

Журналістика-публіцистика: Євгенія Подобна «Дівчата зрізають коси»

Збірка розповідей українських жінок, які воювали чи ще воюють на Донбасі.

Наприклад, про Валерію Бурлакову, яка втратила на війні коханого, чи Олену Білозерську, яка з журналістки стала снайперкою та артилеристкою у морській піхоті.

«Ця книга робить видимим невидиме – тривалий час життя і робота жінок у зоні бойових дій залишалася невидимою, вони були змушені працювати на посадах кухарок, секретарок штабу, працівниць лазні», – пояснює Ірина Славінська, яка представляла переможницю.

Театральна премія: опера-реквієм «Йов» (Iyov)

Сучасна українська опера «Йов» музично-театральної формації «Нова опера» та вже згаданого режисера Влада Троїцького.

«Наратив біблійного тексту вдало поєднався із сакральними латинськими текстами католицького реквієму, поєднавши в рамках одного твору етичні та змістовні світи Старого і Нового Заповіту», – йдеться в описі твору.

За словами голови комітету Шевченківської премії Юрія Макарова, цей твір і його автори «прокладають шлях для української культури дня прийдешнього».

Опера «Йов» увійшла до десятки найкращих за версією конкурсу Music Theatre NOW - 2018.

Кіномистецтво: без переможця

У комітеті Шевченківської премії пояснили, що цього року надійшло надто мало творів кіножанру, серед яких так і не вдалося обрати переможця.

У фінал вийшли два документальних фільми: «Будинок »Слово« Тараса Томенка і »Какофонія Донбасу« Ігоря Мінаєва.

»Ці дві роботи – дуже важливі… Але, на наш погляд, те, що ми собі уявляємо під лауреатами саме Шевченківської премії, – ці фільми не могли б ними називатися«, – пояснила Римма Зюбіна, яка представляла номінацію.

Юрій Макаров під час оголошення лауреатів також відзначив, що новий склад комітету Шевченківської премії цього року намагався »змінити її обличчя" і відійти від старого образу.

Як відомо, минулого року переможця у категорії “Література” не визначили.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ