[media=139004,139005,139006,139007,139008,139009,139010] 

Про це повідомляє ТАСС з посиланням на висновки Геологічної служби США, передає «Сегодня».

Геологи вказують, що в будь-який момент активність вулкана може посилитися ще більше. Виверження, за прогнозами, буде супроводжуватися новими викидами і вибухами близько кратера і в районах утворення вулканічних тріщин.

«Викиди попелу з жерла Кілауеа, швидше за все, будуть непостійні, з періодами підвищеної і зниженої інтенсивності в залежності від випадків обвалу породи всередині кратера і інших явищ», – відзначили фахівці.

За даними агентства з надзвичайних ситуацій штату Гаваї, кількість вулканічних тріщин, які утворилися на острові після виверження вулкана, зросла до 19. Вузький потік лави рухається до океану зі швидкістю близько 20 метрів на годину.

Губернатор штату Девід Ярмі 9 травня оголосив округ Пуна, поблизу якого розташований вулкан, зоною стихійного лиха. Президент США Дональд Трамп задовольнив запит про виділення допомоги острову Гаваї в зв'язку з наслідками виверження вулкана. Всього із зони, порушеної ударом стихії, за останні майже два тижні було евакуйовано близько 2 тисяч осіб.

Нагадаємо, виверження вулкана Кілауеа почалося 3-4 травня, воно супроводжувалося землетрусом магнітудою 5-6,9. Епіцентр підземних поштовхів знаходився в 25,5 км на північний захід від особливої ​​зони Хавайіан-Перадайс-Парк (округ Пуна) з населенням трохи більше 11 тисяч осіб.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ