Окупанти в Криму приховують аварію, що сталася з німецькими турбінами Siemens, поставленими на півострів в обхід міжнародних санкцій.

Про це інформує прес-служба Міністерства з питань тимчасово окупованих територій.

«30 серпня 2018 року виявлено ознаки руйнування даху одного з виробничих приміщень Балаклавської ТЕС, яке будується поблизу Севастополя на тимчасово окупованій території АР Крим. Участок покрівлі даху розмірами 10х20 метрів прогорів, про що свідчить зовнішній вигляд зруйнованої покрівлі і характерне задимлення (див.фото)» , - йдеться в повідомленні.

У цьому приміщенні встановлено газові турбіни SIEMENS, які імпортовані в обхід міжнародних санкцій. Саме аварія стала причиною перенесення, вже втретє, запуску цієї ТЕС в експлуатацію, а також обмеження енергопостачання на території АР Крим.

За наявною інформацією, аварія сталася через порушення інженерних і будівельних норм персоналом ТЕС, а компанія SIEMENS не надала своїх фахівців для налагодження і запуску обладнання.

Будівництво ТЕС здійснюється компанією «Технопромекспорт» російської державної корпорації «Ростех», яка перебуває під українськими та міжнародними санкціями. Природний газ, який планується використовувати для виробництва електричної енергії Російською Федерацією, незаконно видобувається з родовищ на українському шельфі Чорного моря за допомогою плавучих бурових установок «Сиваш», «Таврида», «Петро Годованець», «Україна» («Незалежність»).

Останні дані про роботу установок зафіксовано технічними засобами восени цього року, зокрема активність плавучої бурової установки «Сиваш» 22 вересня 2018, «Таврида» 29 вересня 2018, «Петро Годованець» (перейменована окупаційною владою на MODU Crimea 2) 2 жовтня 2018 р.

Зараз власник цих установок ДАТ «Чорноморнафтогаз» і НАК «Нафтогаз України» звернувся до суду з позовом про відшкодування збитків, заподіяних незаконним захопленням Російською Федерацією активів в АР Крим та використанням природних ресурсів України.

Нагадуємо, в червні 2017 року розгорівся скандал із поставками в Крим турбін німецької фірми Siemens, які необхідні для будівництва ТЕС. Siemens оскаржує в суді перевезення турбін у Крим, оскільки це заборонено санкціями Євросоюзу.

ІА "Вголос": НОВИНИ