[media=138666,138667,138668,138669] 

Це означає, що вода затоплює шахту і розмиває радіаційну породу, а це загрожує катастрофою. Про це повідомив журналіст Денис Казанський, виклавши відповідні фото.

«Шахтний ставок, в який раніше викачували підземні води, пересох лише за місяць. Це означає, що тепер вода у виробках. Розмиває радіоактивну породу, заражену під час ядерних випробувань 1979 року. Де і як це надалі виявиться, в які струмки і колодязі потраплять потім підземні води з частинками радіоактивного ґрунту, невідомо», - каже Казанський.

Нагадаємо, раніше Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ повідомила, що найманці РФ на окупованому Донбасі хочуть затопити шахту «Юнком» у населеному пункті Бунге під Єнакієвим, за 43 кілометри від тимчасово окупованого Донецька. На цій шахті в 1979 році був підірваний ядерний заряд. Через це утворилася капсула.

У 2002 році шахту закрили остаточно через нерентабельність. Але щоб радіоактивні речовини з капсули не потрапляли в ґрунт, було вирішено постійно відкачувати з шахти підземні води. Станом на 2008-й вартість таких робіт становила 350 млн грн на рік. Ці гроші надходили з державного бюджету країни.

Заступник головного інженера шахти та ще три людини повідомили ОБСЄ, що нинішній стан капсули, а також ступінь впливу затоплення на цілісність капсули невідомі.

Держдеп США закликав Росію і керовані нею сили з ОРДЛО не затоплювати шахту «Юнком», де було ядерне випробування.

Натомість міністр екології і природних ресурсів України Остап Семерак заявив, що затоплення шахти «Юнком» на Донбасі спричинить радіаційну катастрофу для України і сусідніх держав.

ІА "Вголос": НОВИНИ