Про це 24 червня 2017 року заявила так звана голова окупаційної адміністрації міста Юнокомунарівськ (місто підпорядковане Єнакіївській міськраді) Ірина Реутова, повідомляє Укрінформ.

Відео про її зустріч з жителями Юнокомунарівська розміщене на каналі Youtube.

Жителі окупованого міста підтвердили Укрінформу достовірність відео.

За словами Реутової, в Донецьку «на великому засіданні», на якому були присутні деякі російські спеціалісти, було оголошено про рішення затоплення шахт «Полтавська» і «Єнакіївська» з 1 липня 2017 року, що призведе до затоплення шахти «Юний комунар», але нібито збільшення радіаційного фону не буде, «все прораховано».

«Це у зв'язку з тим, що з бойовими діями закривається шахта «Полтавська» і закривається шахта «Єнакіївська». Є графік затоплення цих шахт. У графіку стоїть з 1 липня, тобто, 30 червня цього року, за логікою, мають відключити світло, і вода почне затоплювати шахту «Полтавська» і шахту «Єнакіївська». Тобто, питання вже все. Вирішено», - сказала Реутова. 

За її словами, також почне затоплюватися шахта «Юний комунар», і наявні зараз на цій шахті насоси, та і все технічне оснащення «в дуже жахливому стані», тому працювати в таких умовах буде небезпечно, люди можуть загинути.

Виникає і питання працевлаштування тих 160 шахтарів, які зараз займаються відкачуванням води на «Юному комунарі». На шахтах «Полтавська» і «Єнакіївська» ще взимку були звільнені всі працівники.

Шахта «Юний комунар» (м.Юнокомунарівськ, Єнакіївська міськрада) входила в ДХК «Орджонікідзевугілля». 16 вересня 1979 року з метою зниження напруги в гірничому масиві, що зрештою мало підвищити безпеку відробітку вугільних пластів, на шахті було зроблено підземний ядерний вибух (об'єкт «Кливаж»). Вибух було зроблено на глибині 800 метрів. У результаті ядерного вибуху виникла порожнина радіусом 5-6 м, навколо якої сформувалася зона того, що зім'яття і дроблення радіусом 20-25 м. Рівень радіоактивності в гірничих виробках і шахтних водах за період спостережень 1979-2000 років знаходився на фоновому рівні.

У 2001 році гірничі роботи на шахті припинено, шахта почала працювати в режимі водовідливу.

В Україні занепокоєння екологів викликала небезпека затоплення цієї шахти, що, згідно з даними Міністерства екобезпеки, може призвести до радіоактивного забруднення підземних вод.

Як повідомлялося раніше, члени Європарламенту занепокоєні можливою техногенною катастрофою на Донбасі. За інформацією першого віце-спікера Верховної Ради України Ірини Геращенко, це питання порушуватиметься на засіданні Парламентського Комітету Асоціації Україна-ЄС, який пройде восени в Україні.

Німецькі експерти готові негайно виїхати на окуповані території Донбасу і відкачати воду з підтоплених шахт, але окупаційна влада ОРДЛО їх не пускає на ці об'єкти.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ