У районі Керчі є велика загроза різкого погіршення екологічної ситуації через те, що комерційні будівельні підприємства, які контролює Росія, розбирають сховища відходів металургійного виробництва.

Про це написав у Facebook координатор групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук.

Він розповів, що створені на місці кримських озер Нижньо-Чербуське та Верхньо-Чербуське сховище відходів металургії — це гідротехнічні споруди, які містять токсичні речовини у вигляді дрібнодисперних частинок. Вміст фосфору, хрому, ванадію та миш'яку перевищує гранично допустиму концентрацію у 30...150 разів, залежно від місця забору проби.

«При цьому накопичені запаси сипучих відходів на сьогодні використовуються як добавки при виготовленні цементу та будівельного піску. Така ситуація може призвести до спалаху масових захворювань населення, а також загрожує флорі та фауні на сотні кілометрів від сховищ шляхом поширення токсичних речовин морською водою вздовж узбережжя Чорного моря», — наголосив народний депутат.

Камиш-Бурунський залізорудний комбінат — наразі закрите підприємство з видобутку, збагачення та агломерації руд заліза (у т. ч. з домішками миш'яку, фосфору тощо) в районі Керчі, раніше виробляв офлюсований агломерат залізних руд і флюсовий вапняк. Містить три залізорудних та один вапняковий кар'єри, дробильно-збагачувальну й агломераційну фабрики, інші об'єкти.

Як писав «Вголос», 27 серпня на півночі Криму стався викид в атмосферу невідомої речовини. Постійний представник Президента України в АРК Борис Бабин повідомив, що в деяких селах окупованого Російською Федерацією Криму ситуація зі забрудненням повітря та земель критична; він не виключає, що РФ може виробляти компоненти хімзброї в Криму.

Після того, як на території окупованого Росією українського півострова Крим стався викид невідомої речовини, на аналогічні симптоми і наліт почали скаржитися жителі Херсонської області.

Україна передала інформацію про викиди до ООН, ОБСЄ, ВООЗ і “Міжнародний комітет Червоного Хреста”. 4 вересня з’явилась інформація про те, що концентрація сірчистого ангідриду в повітрі перевищила норму. Робота заводу «Титан» була зупинена на два тижні, а у школах регіону оголосили позапланові канікули для дітей.

На адмінмежі з анексованим Росією Кримом прикордонники скаржилися на нудоту та головний біль через випари невідомої речовини на заводі «Кримський титан».

8 вересня в окупованому Криму від викидів заводу кримський “Титан” постраждали фермерські угіддя, зокрема, виноградники.

20 жовтня в окупованому Криму у місті Армянськ знову запустили завод “Титан”, який зупинили через шкідливі викиди, що призвели до масової евакуації дітей із міста.

ІА "Вголос": НОВИНИ