Спеціальний прокурор США Роберт Мюллер, який розслідує втручання Росії у політичні процеси у США та можливу змову між виборчим штабом Дональда Трампа та урядом Росії на виборах президента США 2016-го року, може мати конфлікт інтересів, адже Федеральне бюро розслідування під його керівництвом у минулому отримувало фінансову допомогу від російського олігарха Олега Дерипаски, який нині є одним із фігурантів розслідування Мюллера, інформує Голос Америки.

Про це заявив професор права у Гарвардському університеті Алан Дершовіц, коментуючи інформацію про те, що Олег Дерипаска на прохання ФБР фінансував власним коштом спроби знайти та повернути до США американця Роберта Левінсона, колишнього агента ФБР, який зник в Ірані у 2007-му році, буцімто, працюючи на Центральне розвідувальне управленні США.

Нові обставини ситуації навколо розслідування спеціального прокурора США Мюллера стали відомі днями з матеріалу журналіста-розслідувача видання The Hill Джона Соломона.

Численні свідки в уряді та правоохоронних органах США підтвердили, що у 2009-му році ФБР звернулись до Дерипаски з проханням профінансувати операцію під наглядом ФБР покликану звільнити Роберта Левінсона з Ірану.

Останній зник там у 2007-му році, працюючи на ЦРУ. Мюллер, який на той час очолював ФБР, був поінформований про співпрацю бюро із Дерипаскою. За словами юриста російського олігарха, останній витратив 25 мільйонів доларів на формування спеціальної команди, яка працювала під наглядом ФБР над звільненням американця. Команді вдалося отримати фото та відео, які вказували на те, що Левінсон живий і добитись пропозиції щодо його звільнення.

У 2010-му році угоду про звільнення було відкинуто, після того як Державний департамент США не схвалив вимоги Ірану.

Зрештою, у 2011-му році ФБР закрило операцію, вважаючи, що іранці з якими контактував не зможуть добитись звільнення Левінсона на тлі суперечок між американськими державними агенціями щодо умов його звільнення.

Представник родини Левінсона, колишній прокурор США Девід Макґі, заявив виданню, що «зусилля Дерипаски наблизилися до досягнення успіху».

«У певний момент нам заявили, що умови звільнення Левінсона вже узгоджені між Іраном та США і, що відповідно до угоди, держсекретар Клінтон зробить заяву, яка зніме відповідальність з Ірану. В останню мить Клінтон не зробила погоджену заяву», – розповів Макґі.

Державний департамент, представники Клінтон, речники спеціального прокурора США Мюллера не стали коментувати подробиці операції зі звільнення Левінсона.

Цікаво, що на момент співпраці ФБР із Дерипаскою останній мав бізнес в Ірані, а використання його коштів там для звільнення громадянина США дозволяло американським правоохоронцям обійти американські санкції проти Ірану. До того ж, з 2006-го року Дерипасці було заборонено в'їзд на територію США Державним департаментом через звинувачення у зв'язках із організованою злочинністю. Сам Дерипаска відкинув ці звинувачення. Їх також не було доведено у суді.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ