Українські боксери на попередніх Іграх були одними із головних постачальників нагород у скарбничку України. На Олімпіаді у Лондоні вони здобули аж п’ять медалей. Але команда взірця 2012 року суттєво змінилася. Лідери перейшли у професіонали, а їхні місця зайняла молодь. Тому за сім місяців до початку Ігор у Бразилії в доробку українських боксерів є тільки одна ліцензія. На Олімпіаду в APB (цей формат змагань називають «напівпрофесійним») кваліфікувався Дмитро Митрофанов. Але і цю ліцензію можуть анулювати. У Федерації боксу України цю інформації не розголошують, але «Вголосу» із достовірних джерел стали відомі подробиці справи.

Отож, Дмитру Митрофанову у вазі до 75 кілограм вдалося здобути ліцензію на Ігри завдяки допінговому скандалу. Близько року тому на вживанні заборонених препаратів попався турок Адем Кіліч, який уже володів ліцензією. А відтак його дискваліфікували і анулювали його олімпійську перепустку. AIBA прийняло рішення віддати ліценції переможцям півфінальних боїв професійного проекту AIBA Pro Boxing. Дмитро Митрофанов у півфіналі достроково переміг француза Мішеля Тавареса і, відповідно, виграв путівку на Ігри. У фіналі Митрофанов програв росіянину Артьому Чьобаторьову.

Але справа в тому, що представники Федерації боксу Туреччини подали апеляцію на рішення AIBA дискваліфікувати Кіліча. І туркам таки вдалося добитися відміни цієї дискваліфікації і реабілітації свого спортсмена. Турки довели, що Кіліч не вживав нічого забороненого. Отож, боксеру повернуть ліцензію на Ігри. І, зважаючи на поразку у фіналі, з великою ймовірністю, це може означати, що у Митрофанова заберуть перепустку.

У ситуації, коли за сім місяців до Олімпіади у нас не має ліцензій, керівництво українського боксу сподівається, що Володимир Кличко таки погодиться представити Україну на Іграх у Бразилії. Тим паче, що у нас не має боксерів світового рівня у суперважкій вазі. Участь Кличка в Олімпіаді ще зовсім недавно виглядала фантастикою. Але під час чемпіонату світу у Катарі чемпіон світу в суперважкій вазі за версіями IBF, WBA, WBО та IBO Володимир Кличко провів переговори про можливість своєї участі в Олімпіаді з президентом АІВА (Міжнародна асоціація аматорського боксу) Чінг Коу Ву. І чиновник дав на це свою згоду.   

На словах Кличко-молодший мріє виступити на Іграх, але логіки у цьому мало. Окрім суто спортивних труднощів, йдеться про фінансовий аспект. За кожен бій у професіоналах він отримує десь не менше 5 мільйонів євро. На Олімпіаді у Бразилії Володимир може розраховувати хіба на винагороду від українського Уряду. На попередніх Іграх у Лондоні вона становила 100 тисяч доларів. Ще Кличко-молодший може отримувати стипендію для підготовки до Ігор, вона буде не більше тисячі доларів. І заради чого це все? Безперечно, Володимир Кличко неперевершений боксер-професіонал, але чи буде він найкращим у любителях – велике питання.  

«Взагалі, ця ситуація неординарна, – розповів «Вголосу» головний тренер збірної України з боксу Дмитро Сосновський. – Ми говоримо про два різні бокси: любительський і професійний. Володимир Кличко звик боксувати 12 раундів, в олімпійському боксі лише 3 раунди. У профі він готувався до одного бою, а тут за короткий проміжок часу потрібно провести 4-5 поєдинків. Це різне серцево-судинне навантаження, м’язова робота. Мені складно сказати, як витримає це Володимир Кличко. Це ж потрібно готуватися по новій системі. Невдовзі він проведе 12-ти раундовий бій проти Тайсона Ф'юрі. Далі потрібно приступити до підготовки до Ігор. Але ж Кличко є чемпіоном світу по різним версіям і кожна з них може зобов’язати його провести захист титулу, що завадить підготовці до Олімпіади. Загалом багато труднощів. Лише спортивна складова підготовки дуже не проста».

AIBA готова надати Володимиру Кличку олімпійську ліцензію без участі у жодному відбірному турнірі. Зважаючи на критичну ситуацію із перепустками, такий подарунок для України буде дуже доречним.

Олег Петренко, спеціально для «Вголосу»

ІА "Вголос": НОВИНИ