15 років тому вона поїхала з України, бо була кращою парницею планети, а в Києві у неї був лише один «достойний» партнер, який тільки те й робив, що зривав стрибки, пише головний редактор Insider – Тетяна Ніколаєнко.

Українська федерація, яка була тим ще гніздом корупції – яке зрештою і вбило цей вид – відпустила фігуристку зі скандалом і змусили дівчину повернути навіть гроші за сукні, інформує видання.

«У Німеччині Олену поставили в пару з Робіном Шолкови, і у них одразу з'явилися перші успіхи. Все б було добре, але тут в пресу потрапила інформація, що їх тренер Штойєр за часів НДР співпрацював зі Штазі. Після цього німецький уряд відмовився фінансувати пару.

Щоб продовжити тренування, спортсменам довелося створити свій домен в інтернеті і продавати уболівальникам «пікселі» сайту в обмін на фінансування», – йдеться у статті.

Обструкція уряду не завадила парі стати 5-кратними чемпіонами світу та Європи.

Пара Олена Савченко-Робін Шолкови змогла похитнути російську гегемонію в фігурному катанні та запропонувати модерну хореографію, відмінну від пафосної російської школи. Десяток років вони були локомотивом, який тягне за собою інших фігуристів. Їх «Піна» і «Список Шиндлера» вже стали історією фігурного катання. Так вони і дійшли до 4-ї Олімпіади Савченко.

В Сочі у Олени не було шансів з політичних міркувань. Росія на той момент уже прикупила ще одну талановиту українську парницю Тетяну Волосожар, і її пара з Максимом Траньковим була лідером. Їх бали зашкалювали і по сезону, і тим більше на Олімпіаді. У Савченко і Шолкови здавали нерви, і вони робили помилки. У підсумку – лише друга олімпійська бронза.

«Після Сочі Шолкови повісив ковзани на гачок. А вона не здалася. В неї вже ніхто не вірив, а вона знайшла партнера – француза Брюно Массо, і знову почала тренуватися. Її тренер Інго Штойєр, через якого вона вигрібала всі ці роки, запросив за їх тренувавння такі гроші, що в фігуристки почалася істерика. Заспокоїв Массо – сказав, що треба шукати іншого спеціаліста, бо цьому на Олену просто плювати», – зазначається у статті.

Вони знайшли тренера. Ним став Олександр Кеніг. Але насправді головним тренером був не він, а Вона.

За цю 4-річку пара не виграла жодної світової першості, і двічі були другими на Європі. Але Савченко не здавалася. В січні на Чемпіонат Європи пара не поїхала – програвати на змаганнях в Москві росіянам в її плани не входило. Але Гран-прі Савченко-Массо виграли у всіх найсильніших. Це була заявка тільки на одне – перемогу.

І ось на виступі Брюно Массо зірвав потрійний сальхов. Як сказав німець-коментатор, якби Альона йому зараз розтрощила голову ковзаном, то суд її виправдав би на місці злочину. Вони опинились на четвертому місці після короткої програми, програючи лідерам 7 балів, 5 з яких з'їв грьобаний сальхов Брюно.

Але вона була б не вона, якби не зробила все для перемоги. І Савченко-Массо відіграли у довільній все. Вона каталась так, як ніколи до цього. І Брюно не підвів. Вкінці вона лягла на лід як кішка, розуміючи, що цей день її. Брюно просто їй вклонився. Вони на 2 бали покращили персонал бест у довільній програмі. І це стало кращим результатом Олімпіади. А у суперників здали нерви, і пішли зірвані елементи. В неї було ще 20 хвилин очікування і сліз.

«І навіть якщо ви не вірили, Вона перемогла. Здається, навіть якби програла, то не здалася і боролася б далі, але ... Перемогла», – підсумовує автор.

Як відомо, у Пхьончхані у змаганнях спортивних пар у фігурному катанні перемогу здобули екс-українка Олена Савченко та Бруно Масо, які представляють Німеччину.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ