Про це йдеться у заяві управління високого комісара ООН у справах біженців, інформує Голос Америки.

«Безпека залишається головною проблемою для майже 800,000 людей які живуть біля лінії зіткнення в Донецькій та Луганській областях України», – йдеться в заяві.

 «У червні цього року Державна прикордонна служба України зафіксувала понад 1,1 мільйона випадків перетину блокпостів в Східній Україні». У заяві зазначається, що люди, які перетинають блокпости, стикаються з такими проблемами як довгі черги та затримки, мають обмежений доступ до таких базових речей, як питна вода, туалети, місця, де можна сховатися від поганої погоди, медичне обслуговування. «Це створює додаткові труднощі для людей з обмеженими можливостями та спеціальними потребами, особливо людей похилого віку, та жінок з дітьми», – зазначається в заяві.

 З початку 2016 року майже 586 тисяч пенсіонерів та людей похилого віку, які проживають у зоні конфлікту, втратили доступ до своїх пенсій у результаті верифікаційних процедур, запроваджених урядом України. Це позначилося на найбільш уразливих групах, оскільки багато хто з них залежать від пенсій та соціальних виплат у якості єдиного джерела доходу.

Ті, хто проживають на непідконтрольних державі територіях, зобов'язані зареєструватися в українських органах влади як внутрішньо переміщені особи, щоб мати доступ до їх законних пенсій та соціальних виплат.

УВКБ ООН виступають за забезпечення того, щоб переміщені особи мали повний доступ до державних послуг та платежів, включаючи пенсії та соціальні виплати незалежно від місця їх проживання».

«Переміщення вплинуло на найбільш уразливі групи населення, в тому числі понад 50,000 людей з обмеженими можливостями, які були змушені покинути власні будинки», – йдеться у заяві.

«Принаймні 40 громад, які проживають біля розмежувальної лінії, мають обмежений доступ до медичних послуг. З початку конфлікту було пошкоджено близько 150 закладів охорони здоров'я, медичний персонал також виїхав з району».

«Діти у постраждалих зонах мають обмежений доступ до освіти через ситуацію в галузі безпеки та пошкодження шкільних будівель. З початку конфлікту було пошкоджено щонайменше 700 шкіл, у тому числі 55 шкіл, які було пошкоджено з початку року. У 2017 році 89 шкіл було відремонтовано за допомогою допомоги УВКБ ООН».

«Рівень руйнування цивільних будинків значно вище, ніж очікувалося, приблизно 40-60 будинків у певних громадах, що живуть поруч з фронтом, пошкоджуються щотижня. Більше 10,000 пошкоджених будинків потребують реабілітації».

УВКБ ООН закликає всі сторони, що беруть участь у конфлікті, забезпечити захист цивільних осіб та цивільних населених пунктів від наслідків бойових дій, обстрілу та обмеження використання цивільних будинків у військових цілях.

 «Вголос» 

ІА "Вголос": НОВИНИ