США, Китай і Росія активно займаються розробкою і випробуванням так званих ультраманевренних гіперзвукових планеруючих літальних апаратів.

Про це повідомляє УНН.

У дослідженні ООН, де розглядаються наслідки цих видів зброї для міжнародного миру і безпеки, відзначають, що розробка цих ракет пов'язана з гонкою озброєнь, однак не зрозуміло, як апарати з гіперзвуковим планеруючим бойовим блоком будуть застосовуватися.

«За відсутності ясності про характер боєголовок (вони можуть бути ядерними або звичайними), а також про потенційні цілі, велика ймовірність непорозуміння, особливо в світлі високої швидкості ракет і необхідності ухвалювати рішення про запуск або відповідні заходи в найкоротший час», - зазначають дослідники.

Автори такж підкреслюють, що запуск будь-якої гіперзвукової планеруючої системи може бути інтерпретований як неминучий ядерний удар, що, безумовно, загрожує ескалацією.

Крім того, за словами дослідників, цей вид зброї не підлягає міжнародному контролю.

«Поки важко передбачити більш широкі наслідки розробки і можливого розміщення гіпершвидкісної зброї для процесів контролю над озброєннями і ядерного роззброєння. Навіть обмежене розміщення серйозно підірве зусилля в області ядерного роззброєння. Особливо турбує ймовірність відновлення ядерних випробувань з метою перевірки дії боєголовок гіпершвидкісних планеруючих балістичних ракет», - повідомляють експерти.

За даними дослідників, у США є декілька програм з розробки гіпершвидкісних планеруючих літальних апаратів, жодна з яких поки що не взята на озброєння.

«Поки гіпершвидкісні озброєння ще не розміщені, держави ще можуть скористатися цією унікальною можливістю і в тісній координації оцінити пов'язані з ними ризики і вжити відповідних заходів», - заявила заступник Генерального секретаря ООН Ізумі Накаміцу.

Нагадаємо, у США розповіли, чи може Україна претендувати на членство в НАТО.

ІА "Вголос": НОВИНИ