ТСН.ua спільно з Центром досліджень визвольного руху і Архівом СБУ у проекті Електронний архів визвольного руху avr.org.ua  опублікували повнотекстові копії деяких документів, що безпосередньо стосуються операції «Вісла» та підтверджують депортацію українців з південно-східних регіонів Польщі.

Історики зазначають, що операція «Вісла»  1947 року стала інструментом етнічної чистки: українців примусово переселяли, позбавляючи права власності на колишні господарства і майно. Лише за три місяці (квітень–липень) 1947 року було силоміць переселено понад 140 тисяч українців. Українці в цей період зазнавали насильства, їх арештовували та розстрілювали.  

Загалом у період 1944–1951 років комуністичним режимом СРСР та її сателіта Польською Народною Республікою було переселено або депортовано понад 700 тисяч українців.

ЛИСТ НЕЧАЮ ВІД 14 ЛИПНЯ 1947 РОКУ

Лист своєму «другу Нечаю» надіслав імовірно боєць УПА за позивним «Птах». У ньому адресант розповідає про події 1946–1947 років. Розпочинається він словами «Слава Україні». «У листі згадується в деталях і переселення українців: «Після виселення населення з сіл (тут варто відзначити, що залишилося по десятку родин подалі від лісу [...], але тут також всіх підозрілих вивезли, залишаючи більш надійних), противник повністю оточив їх своїми засадами [...]».

ЛИСТИ «ШЕЛЕСТА» ВІД ЛИПНЯ 1947 РОКУ

У шапці двох документів вказано, що вони вилучені у «Шелеста» (Василя Сидора) — керівника крайового проводу ОУН «Захід–Карпати», вбитого 14 квітня 1949 року. Обидва листи датовані липнем 1947 року, однак, різними днями місяця.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ