Про це повідомляє Держкіно України.

Стрічка створюється кінокомпанією «УМ-ГРУП» за підтримки Держкіно.

Знімальна група фільму проведе зйомки у місті Грубешів Люблінського воєводства Польщі з 25 до 30 липня. Посольство України у Польщі, Генеральне консульство України в Любліні, влада Грубешова і міський музей ім. Сташице допомагатимуть у створенні картини.
Бургомістр Грубешова Томаш Зайонц надав дозвіл на зйомки фільму в місті, музеї та в інших історичних локаціях за подіями сюжету стрічки. Також були надані контакти регіонального Грубешівського товариства, де знімальна група зможе ознайомитися з архівними матеріалами 1946-го року.

Операція «Грубешів» розповідає про спільну боротьбу українських та польських повстанців проти радянських комуністів під час та після Другої світової війни. У ті роки українці та поляки були запеклими ворогами. І це робить факт їхньої бойової співпраці ще більш цінним та показовим. Один із них – спільна акція у польському місті Грубешів, під час якої був розгромлений радянський гарнізон, звільнені в’язні місцевої тюрми та знищено архів даних про переселенців.

Знімальний період триватиме з червня до серпня 2018-го року. Зйомки фільму відбуватимуться у Грубешові, Варшаві, Любліні та Києві. Прем’єра запланована на 2019-ий рік.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ