Прогресивна шкала оподаткування, як пропонує Кошулинський, діє в усіх західних країнах. І вона визначає рівень податку для індивідуальних доходів громадян. Бідні люди або не платять, або платять на рівні 1-3%. Багаті – у різних країнах по-різному. В Америці, наприклад, це 30%, а в Європі – навіть і більше.

Про це, коментуючи програму кандидата у Президенти України Руслана Кошулинського, сказав екс-міністр економіки Володимир Лановий.

«Якщо Україна захоче, то вступить у переговори із країнами офшорної юрисдикції для того, щоб почати відповідні роботи. І це правильно. Німеччина, наприклад, звернулася до уряду Швейцарії із проханням відкрити таємні офшорні рахунки німецьких громадян. Швейцарія ухвалила відповідний закон і відкрила ці рахунки. Після цього німці здійснили відповідні слідчі дії: у кого треба було - забрали, інших змусили заплатити податок, якщо за ці кошти податки не сплатили. Якщо говорити про запровадження безвідсоткових цільових державних кредитів на відкриття власної справи, як пропонується у програмі,тут варто подумати, кому потрібно давати дешеві кредити. Можливо, їх потрібно взагалі давати випускникам вищих навчальних закладів, знайшовши для цього відповідні кошти. Або взагалі знизити відсоткові ставки в економіці», - сказав експерт.

«Щодо пропозиції заборони торгівлі стратегічним ресурсом України ‒ землею с/г призначення, а також вимоги не оподатковувати зароблені заробітчанами гроші та майно - це цілком правильні тези. У наших умовах не можна продавати землю, адже немає ринків аграрної продукції. Є монополії в аграрній сфері. Тому селяни не можуть виробляти продукцію. А якщо вони не можуть виробляти продукцію на своїй землі, то відповідно не знають і вартості цієї землі. В аграрному комплексі немає реальних ринкових відносин. Щодо коштів заробітчан, то, як правильно наголошує кандидат, оподатковувати їх - безглуздя», - додав експерт.

Також раніше політолог Петро Олещук заявляв, що теза у програмі Кошулинського про те, що скасування депутатської недоторканності має супроводжуватися аналогічним скасуванням недоторканності з інших посадовців, є справедливою.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ