Про це повідомляє «Інтерфакс - Україна».

«Протягом дня голосування на виборах в об'єднаних територіальних громадах 24 грудня спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА не виявили суттєвих порушень, які за своїми масштабами і наслідками можуть мати негативний вплив на хід голосування і спотворити результати волевиявлення виборців. Більшість проблем та інцидентів, які фіксувалися, були результатом професійної непідготовленості та недостатнього рівня компетентності членів дільничних виборчих комісій», – наголошується в релізі ОПОРИ в понеділок .

Офіційні спостерігачі ОПОРИ забезпечували незалежне спостереження за перебігом голосування та підрахунком голосів на перших місцевих виборах до ОТГ (крім виборчих процесів в Київській і Хмельницькій областях).

Згідно з висновками ОПОРИ, «перші місцеві вибори 24 грудня 2017 р. підтвердили необхідність суттєвого удосконалення виборчого законодавства та системи адміністрування виборів, підвищення компетентності членів виборчих комісій та забезпечення дієвих практик запобігання виборчим зловживанням».

Нечіткість деяких положень закону України «Про місцеві вибори» та відповідно правова невизначеність важливих виборчих процедур, недостатня професійна підготовка членів виборчих комісій, непрозорість фінансування передвиборчої агітації, випадки зловживання адміністративним ресурсом з боку державних службовців, проблеми з виготовленням виборчих бюлетенів є чинниками, які негативно впливали на загальну якість виборчого процесу в об'єднаних територіальних громадах 24 грудня 2017 р., зазначають в ОПОРІ.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ