Відповідні зміни передбачають реорганізацію Вищої ради юстиції до Вищої ради правосуддя, позбавлення Президента права створювати суди,  йдеться в законі.

Окрім цього, серед змін – закріплення за парламентом повноважень щодо створення, ліквідації та реорганізації судів; позбавлення Ради повноважень призначати суддів безстроково та давати згоду на їхнє затримання й арешт з передачею останніх повноважень до ВСП; позбавлення Президента, парламенту і з'їзду суддів права звільняти суддів Конституційного Суду: суддю можна буде звільнити тільки за рішенням не менше ніж двох третин складу КС.

Законом впроваджують підвищення мінімального віку, щоб обійняти посаду судді, з 25-ти до 30-ти років, введення системи конкурсного відбору для призначення суддів, а також збільшення терміну повноважень генерального прокурора з 5-ти до 6-ти років.

Зміни передбачають введення інституту конституційної скарги на протиріччя Основному закону, застосованого в кінцевому судовому рішенні закону при вичерпанні всіх інших національних засобів правового захисту, і дозвіл КС визначати конституційність запропонованих питань для винесення їх на всеукраїнський референдум (за зверненням президента або не менше ніж 45 депутатів Ради).

Згідно з Прикінцевими та перехідними положеннями цього документа, зміни до Конституції щодо правосуддя набувають чинності через три місяці від дня, наступного після дня публікації відповідного закону, тобто з 30 червня 2016 р.

ІА "Вголос": НОВИНИ