Місія з встановлення фактів застосування хімзброї Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) підтвердила, що в сирійській провінції Хама в березні 2017 року «з великою імовірністю» були використані хлорин і зарин, повідомляється на офіційному сайті ОЗХЗ, передає DW.

Це стосується інцидентів 24 і 25 березня 2017 року в поселенні Ель-Латамна (провінція Хама) в Сирії.

Висновки експертів засновані на свідченнях очевидців, епідеміологічному аналізі й дослідженнях проб з місць здійснення імовірних хімічних атак. «Збір матеріалу, допити свідків і аналіз проб вимагали великих витрат часу для одержання висновків», – зазначається в документі.

При цьому в ОЗХЗ закликали міжнародне співтовариство вжити заходів у відповідь щодо застосування хімзброї в Сирії. Доповідь також було передано до Ради Безпеки ООН. «Серйозне рішення потрібно для того, щоб забезпечити ефективність Конвенції про заборону хімічної зброї як постійної перешкоди на шляху застосування хімічної зброї», – заявив глава ОЗХЗ Ахмет Узюмджю.

У Дамаску неодноразово відкидали звинувачення в застосуванні хімічної зброї. Росія блокувала розслідування щодо хіматак у Сирії на рівні Радбезу ООН.

ІА "Вголос": НОВИНИ