Про це у Facebook повідомила віце-спікер парламенту Ірина Геращенко.

За її словами, у своєму листі Сайдік звертає увагу на те, що восени закінчується дія Закону України, що передбачає особливий порядок самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей.

Геращенко зауважила, що зазначений закон був потрібен українським дипломатам для посилення переговорної позиції по продовженню санкцій проти РФ і був проголосований досить «драматично».

Зокрема, вона додала, що депутати від «Самопомочі» і деякі позафракційні «пошматували мікрофони в президії», збитки за які досі не оплатили.

«Як я тоді й апелювала до колег по парламенту, звичайно, ніяких «захарченків» у ВР бути не може, але там повно корисних «патріотів», які підігрують Кремлю, пролонгація закону значно посилила переговорні позиції наших дипломатів і влади і допомогла продовженню санкцій проти РФ в січні і липні 2018 року», - повідомила віце-спікер.

За її словами, за рік РФ та і не почала виконувати мінські угоди.

«Кремль очікує (небезпідставно), що ВР у ході передвиборчих баталій вже не зможе пролонгувати закон, тому Україну звинуватять у зриві політичного блоку і друзі Кремля в ЄС, які мріють про скасування санкцій, отримають залізобетонний аргумент», - заявила Геращенко.

Вона зазначила, що бойовики можуть провести «вибори», в яких Росія також звинуватить Київ, який нібито залишив регіон без влади і не продовжив дію відповідного закону.

«Восени парламент чекає важка дискусія по пролонгації закону. Наші справжні друзі зі США, ЄС, із Вашингтона, Парижу, Берліну, Відня вже зараз закликають українських парламентарів проявити мудрість, державницьку позицію і дати їм важливий козир для продовження санкцій», - повідомила Геращенко.

Вона додала, що буде звертатися до колег-депутатів із проханням підтримати продовження дії закону.

«Тим більше, усім очевидно, що пролонгація цього закону - чиста формальність, він не вступить в дію, бо РФ не збирається йти з Донбасу. Але ми повинні посилити аргументи наших дипломатів», - сказала Геращенко.

За її словами, на першій у вересні погоджувальній раді вона звернеться до лідерів фракцій з проханням провести дискусію щодо питання пролонгації закону і пообіцяла за потреби прийти на зустрічі з фракціями і відповісти на всі запитання.

ІА "Вголос": НОВИНИ