Про це у розмовній студії «Правди. Наживо» заявив лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок.

«Для Порошенка зовнішня політика – це був завжди позитив, яким він пишався. Мовляв, «можливо, всередині держави ми робимо не все так, але ж подивіться, які успіхи в нас назовні». Останнім часом наші сусіди аж пищать – хочуть якусь шкоду зробити для України.

Чи угорці, чи румуни, чи поляки, чи чехи, чи навіть білоруси. Щодо цієї польської заяви, що Польща чи Європа може переорієнтуватися на Москву, – це виглядає доволі смішно. Через те, що поляки, напевно, забули свою історію. Згадаймо 17-18 століття, навіть минуле століття. Кожного разу, коли антиукраїнська політика в Польщі досягала шаленої маячні, то завжди поляки потерпали саме від дій Росії», – пояснив він.

За словами Олега Тягнибока, Європа сьогодні повинна усвідомити, що Україна є її щитом від Московії, більшовизму, який зараз відроджується на теренах цієї імперії. А заяви поляків, що, мовляв, «зі своїм Бандерою ви не ввійдете до Європи», – це зухвальство:

«Самі ж поляки ввійшли в Європу з доволі одіозними політиками, наприклад, із Пілсудським. Зрештою – яке вони мають право вказувати нам, українцям, хто є нашими героями? Ми – європейська нація, і ввійдемо у Європу і з Бандерою, і з Шухевичем, і з Українською повстанською армією. Це наші герої, які на своїй території боролися проти окупантів».

Лідер ВО «Свобода» також зазначив, що українці шанують патріотизм поляків, але і вони, якщо стверджують, що є нашими добрими сусідами, повинні усвідомлювати, що ми також маємо свій патріотизм, гонор, честь, гідність, і своїх героїв. А такі заяви, зокрема, є і через повний провал, крах, міжнародної політики Української Держави.

«У світі поважають сильного. Якщо якась держава, у цьому випадку Україна, демонструє свою слабкість, якщо влада в Україні загрузла повністю в корупції, якщо вона думає лише про те, як наповнювати власні кишені, і весь світ відчуває, зокрема, і наші сусіди, що ця влада не займається націозахисною політикою, тобто для неї на майбутнє нашої країни абсолютно байдуже – тому вони користуються тими кроками, щоби максимально «відщипнути» щось для себе і щось виграти», – підкреслив Олег Тягнибок.

За його словами, Україна повинна максимально адекватно реагувати на такі прояви. Зокрема, якщо оголошують якийсь таємний список щодо певних осіб чи політиків, яким заборонений в'їзд на територію певної країни, – моментально мав би бути перелік з українського боку. І такі заяви – це підготовка певного ґрунту до майбутніх кроків:

«Наприклад, у Польщі вже звучать заяви від певних груп, що Львів і Вільнюс – польські міста. І на польському летовищі повісили карту, де ці міста належали Польщі. Згодом вони виправдовувалися, що нібито це – історичні мапи. Але уявіть собі, що ми на нашому летовищі повісили історичну карту, де Україні належать наші етнічні землі. Скажімо, Надсяння, Лемківщина, Холмщина… Як ви думаєте – якою була б реакція Варшави? Це би був такий «крик на увесь світ», що важко собі уявити. Але проблема нашої зовнішньої політики в тому, що управлінці мовчать. І постійно намагаються загравати з Америкою, Росією. Як наслідок – маємо повні провали в міжнародній політиці».

Також Олег Тягнибок зазначає: українська дипломатія працює винятково «в мінус». Нашому суспільству треба нарешті усвідомити: в Україні є влада бариг, олігархів, людей, які думають про свої власні сім'ї, а не про українську націю і велич нашої держави. Саме тому ми завжди програємо. Тому Україна може узагалі втратити почуття національної гідності, яке під час Революції Гідності було повернуте українцям.

Щодо останнього скандалу між НАБУ, САП і СБУ, Олег Тягнибок зазначив, що для влади – це розіграний сценарій між тим, «хто хороший, а хто – поганий».

«Наприклад, Президент – хороший, а Парламент – поганий. І навіть всередині правоохоронних органів – така ж історія. Насправді, це величезна маніпуляція. Всі вони – члени однієї команди. Це гра всередині системи. Зараз найбільший вплив на владу залишається в олігархів. І вони «мають на зарплаті» їх всіх».

Більше – у відео. Прямий ефір «Правди. Наживо» дивіться щобудня о 19:00 на телеканалі НТА.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ