Таке припущення висловив радник лідера афганських повстанців Ахмада Масуда молодшого. Він нарікає на брак ресурсів, через що доводиться шукати компромісу з терористами.

Цю заяву опублікувало видання The Telegraph.

У повідомленні йдеться про початок переговорів між повстанцями Панджшеру та терористичним рухом «Талібан», який захопив владу в країні на початку серпня після виведення військ США.  

"Зараз не 80-і або 90-і, у «Талібану» досвідчені бійці. Розклад зараз явно проти Панджшера. Думаю, він протримається два-три місяці, а потім настане зима",
– наголосив радник лідера повстанців.

 

Зауважимо, цього тижня в Афганістані тривають бої. Бойовики ісламістського  руху Талібан проводять операцію проти повстанців, які закріпились у населеній етнічними  таджиками провінції Панджешр, що на півночі Афганістану. Своєю чергою основу руху Талібан складаються племена пуштунів, які є найбільшим народом Афганістану.  


Лідером повстанців є Ахмад Масуд-молодший. Він син легендарного польового командира Ахмад-шаха Масуда. Ахмад-шах був один з найуспішніших польових командирів під час війни в Афганістані, а після виведення радянських військ у 1989-у році очолив спротив потужному  ісламістському руху «Талібан».  Він загинув у 2001 році внаслідок теракту. Смертник Аль-Каїди, що видавав себе за журналіста, заховав вибухівку у відеокамеру та підірвав себе разом з польовим командиром. 

Це сталося 9 вересня 2001-го року. 10 вересня Ахмад-шах помер від ран. А вже 11 вересня терористи Аль-Каїди на захоплених пасажирських літаках врізалися у Башти Близнюки в Нью-Йорку. Цей теракт дав початок інтервенції сил НАТО у Афганістані, внаслідок якої режим Талібів було повалено. Як виявилось - не назавжди. 

ІА "Вголос": НОВИНИ